Novi GNOME 3.34 donosi značajan napredak u brzini sučelja

Novi GNOME 3.34 donosi značajan napredak u brzini sučelja

Moralo je proći šest mjeseci od najave da napokon stigne GNOME 3.34, a najveća promjena koja ga krasi nije vidljiva oku već se može osjetiti na prvo korištenje - brzina. Zajednica je zagovarala tako nešto, nadala se da će do takve promjene doći i tako nešto se uistinu ispunilo.

Istina jest, svaki put kad stigne nešto novo, bilo da se radi o softveru ili hardveru, oni koji stoje iza proizvoda će ga nazvati bržim, boljim, naprednijim... Ali, ovaj put to je istina, ne onako jednostavno "ispolirana", već se uistinu osjeti da je GNOME 3.34 brži, bitno brži.

Ako netko želi graditi GNOME 3.34 od samog temelja, to može jer je izvorni kod dostupan na službenim stranicama. Ukoliko pak to nije opcija, tad treba pričekati distrose kao Arch i Manjaro, koji će ponuditi cijeli paket GNOME 3.34 do kraja rujna. Oni koji pak žele ostati na Ubuntu i Fedori, morat će biti nešto strpljiviji jer GNOME 3.34 dolazi 18. listopada, zajedno s Ubuntu 19.10.

Inače, GNOME je grafičko radno okruženje odnosno grafičko korisničko sučelje sačinjeno u potpunosti od slobodnog softvera a koristiti se na računalnim operacijskim sustavima sličnim Unixu, poglavito na Linuxu. To je međunarodni projekt koji uključuje izradu okvira za razvoj softvera, izbor korisničkih aplikacija, te izradu softvera koji sačinjavaju komponente potrebne za rad grafičkog korisničkog sučelja. GNOME je dio projekta GNU. A izvorno značenje skraćenice GNOME bilo je GNU Network Object Model Environment.

Projekt GNOME nudi dvije stvari - GNOME kao grafičko radno okruženje koje je korisnicima jednostavno i privlačno, te GNOME kao razvojnu platformu za razvijanje aplikacija koje se dobro integriraju s ostatkom korisničkog sučelja stolnih i prijenosnih računala. Projekt naročito želi postići da GNOME bude jednostavan, koristan i da "jednostavno radi".