Nove kategorije IdejeX i Mixxa

Nove kategorije IdejeX i Mixxa

Foto: Shutterstock

Ovogodišnji festival Dani komunikacija održat će se od 28. do 31. ožujka na već tradicionalnoj lokaciji, u hotelu Lone u Rovinju. Kao i svake godine dosad, pozivaju se agencije da prijave svoje projekte na prestižna natjecanja IdejuX i Mixx sa svojim kreativnim projektima i digitalnim kampanjama. Za projekt koji se na IdejiX pokaže najuspješnijim i osvoji Grand Prix organizatori će snositi trošak prijave na natjecanju Cannes Lions 2019, dok će rad koji dobije titulu Best in Show IdejeX svoje snage moći odmjeriti na natjecanju Mixx Europe 2020, što će također honorirati organizatori.

Nacionalno kreativno natjecanje IdejaX nagrađuje najoriginalnije ideje koje su jedinstvene i pomiču granice, neovisno o vrsti medija u kojoj su realizirane, kao i umjetnost zanata i izvedbe, dok se s druge strane u sklopu natjecanja Mixx dodjeljuju nagrade najboljim digitalnim kampanjama i digitalnim alatima/platformama u području tržišnih komunikacija.

Media Neutral naziv je za skupinu od 11 kategorija prema poslovnim kategorijama industrija u kojoj djeluju klijenti (hrana, alkoholna pića, bezalkoholna pića, trgovina i kućanstvo, moda, zdravlje i ljepota, turizam, kultura i slobodno vrijeme, telekomunikacije, financijske i osiguravajuće usluge, društvene akcije, korporativne komunikacije i razno), čime je iskazan bitan značaj oglašivača na natjecanju. Ovogodišnje natjecanje IdejaX bit će posebno primamljivo digitalcima, dizajnerima i produkcijskim kućama – upravo za njih prvi je put otvorena nova skupina naziva Craft u kojoj se nagrađuju kategorije digital, film i dizajn. Ideje prijavljene za neku od kategorija u ovoj skupini morat će pokazati svoje umijeće produciranja izvanrednih rješenja pomoću inovativnih tehnika i vještina.

Na IdejiX mogu konkurirati cjelovite kampanje, kao i pojedinačni radovi koji su se provodili od 1. siječnja 2018. do 4. ožujka 2019. Projekte će iznimno biti moguće prijaviti do 10. ožujka, što je ujedno i posljednji prijavni rok. Za tri kategorije iz nove skupine (Craft) kvalifikacijski je period dulji i traje čak dvije godine, počevši od 1. siječnja 2017.

Natjecanje Mixx izrađeno je po međunarodnoj licenci IAB-a, a kriteriji ocjenjivanja uključuju kreativnost, strategiju, izvedbu i korištenje medija te postignute rezultate. Svaki od navedenih kriterija podjednako je važan pri odabiru pobjednika ovog natjecanja.

Za natjecanje Mixx moguće su prijave sve do 22. veljače 2019. godine. Prijaviti se mogu svi projekti koji su se provodili od 1. siječnja 2018. do 1. ožujka 2019. Kao što i priliči natjecanju svjetskog ranga, pristigle radove ocjenjuje žiri koji se sastoji od profesionalaca iz svih segmenata digitalne industrije – strategije, kreativnosti, produkcije i zakupa medija. Predsjednik ovogodišnjeg žirija je Marko Črne iz Omnicom Media Group Hrvatske, dok će u žiriju biti 12 predstavnika. Mixx nam ove godine donosi jednu važnu novost – uvođenje nove kategorije u kojoj će se odsad moći natjecati izdavači kojima je ovo nova prilika da predstave svoje najbolje radove na festivalu Dani komunikacija.

Još iz kategorije

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

23.08.2019. komentiraj

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...

Škotska kroz vjetroelektrane generira dvostruko više energije nego što troši

Škotska kroz vjetroelektrane generira dvostruko više energije nego što troši

23.08.2019. komentiraj

Dobivanje energije vjetrom izaziva rasprave diljem svijeta jer protivnici će kazati vrlo često kako se na taj način ne mogu zadovoljiti potrebe stanovništva pa je cijeli proces preskup, predugotrajan i samim time prekompliciran. No, Škotska opovrgava sve te kritičare na vrlo konkretan način - primjerom.

WMF: Nestaje li posao glazbenih urednika ili kako formatirani radio harači tržištem

WMF: Nestaje li posao glazbenih urednika ili kako formatirani radio harači tržištem

22.08.2019. komentiraj

Formatirani radio često se doživljava kao bauk i neprijatelj svake kreativnosti, iako su takve radijske stanice u pravilu pri vrhovima liste slušanosti. Većina uspješnih radija na tržištu ima između 240 i 800 pjesama u rotaciji, iako su im fonoteke višestruko bogatije. Zašto je tome tako - moći će se doznati na interaktivnoj radionici “Ed Sheeran vs. Petar Grašo” u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju.