Nove imigracijske vize za SAD

Nove imigracijske vize za SAD
Fotolia

Nedostatak kadrova i portaga za novim zaposlenicima u SAD-u zahtijeva uvođenje i mogućnost novih radnih mjesta za strance, što će rezultirati donošenjem novog zakona o imigraciji. Neki detalji predloženog zakona već su procurili u javnost i prije njegova donošenja u američkom kongresu.

Na zadovoljstvo većine tehnoloških industrija dogodit će se porast viza za visokokvalificirane radnike i do onih oznake H1-B viza. Prema procjenama riječ o novih čak 185 tisuća. Prema navodima američkih medija, u vrijeme izlaska iz krize ovakva je situacija očekivana jer trenutno u SAD-u nema dovoljno radne snage koja može ispuniti očekivanja visokotehnoloških kompanija.

Ove informacije potkrijepljene su činjenicom da je ove godine izdano već više od 65 tisuća viza i to u razdoblju od samo 5 dana.

Naglasak se stavlja na novi tip vize koja omogućava useljenicima pokretanje vlastitih tvrtki bez takozvane start up vize. Ovo će, procjenjuju analitičari, dodatno potaknuti konkurentnost kompanija jer iako mnogi star up-ovi na kraju i ne uspiju takvom se odlukom potiče inovativnost i dolazak zaista najboljih i najprobitačnijih stručnjaka iz cijelog svijeta.