Nova vrsta memorije bi mogla instantno pokrenuti računalo

Nova vrsta memorije bi mogla instantno pokrenuti računalo

Foto: DepositPhotos

Razvoj tehnologije još uvijek nas nije doveo do točke u kojoj su računala spremna za rad onog trenutka kad pritisnemo tipku kojom ih pokrećemo, kao ni nastaviti gdje smo stali s radom u tom trenutku. Barem na Windows računalima. Ujedno, “sleep” i “hibernation” trebaju poduže vrijeme da bi stigli do aktivnog stanja za rad. A sad dobre vijesti...

Stručnjaci na britanskom Sveučilištu Lancaster kreirali su tip "non-volatile" memorije koja bi jednog dana mogla činiti što nam nedostaje - instantno pokrenuti računalo. Iskorak nazivaju UK III-V memory, a ono što ga razdvaja od postojeće "non-volatile" memorije jest brzina takve razine da čini sve što još uvijek sanjamo i želimo, ali nemamo. Konkretnije, ovaj novitet trebao bi zamijeniti DRAM i pritom koristiti svega djelić energije koju on treba za rad. Točnije, svega jedan posto!

Ali, kako bi se bolje shvatilo o čemu se ovdje radi, treba pojasniti što je DRAM.

"Kratica dolazi od engleskog Dynamic Random Access Memory ili na hrvatskom - dinamički RAM. Vrsta je poluvodičke memorije kod koje se podaci čuvaju kao električni naboj u kondenzatoru unutar integriranog kruga. Zbog nesavršenosti kondenzatora električni naboj se izbija, pa ga je potrebno periodično osvježavati. Tome služe dodatni sklopovi koji prvo čitaju trenutno stanje, te ga potom obnavljaju. Treba imati u vidu da je čitanje podataka iz DRAM-a destruktivno, tj. kondenzator se pri čitanju prazni te ga je poslije čitanja potrebno ponovo napuniti, ovisno o stanju prije čitanja. Prednost DRAM-a u odnosu na SRAM su male dimenzije kondenzatora u odnosu na dimenzije bistabila, čime je moguće izraditi čipove jednake veličine, a bitno većeg kapaciteta odnosno u znatno manjem obujmu može smjestiti mnogo više memorijskih elemenata", navodi hrvatska Wikipedia.

Prednost koju pred DRAM-om ima UK III-V memory jest u tome što čuva sve podatke čak i kad je računalo potpuno ugašeno. Velika je to prednost pred "spavanjem" i "hibernacijom", što su korisna rješenja, ali spora i često puna bugova. Samo, ono što nije dobra vijest jest da se ne zna kad bi, ako bi, UK III-V memory trebao u masovnu proizvodnju i na komercijalno tržište...

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!