Nova računala za 1,5 milijuna kuna ubrzat će projekt e-Pristojbi

Nova računala za 1,5 milijuna kuna ubrzat će projekt e-Pristojbi
Fotolia ilustracija

U sklopu digitalizacije javne uprave i projekta „e-Pristojbe“ Ministarstvo uprave nabavilo je 219 novih računala koja su namijenjena uredima državne uprave u županijama. Ukupna vrijednost ugovora je 1.494.675,00kn (s PDV-om) od čega je 85% sufinancirano iz ESF fonda.

Projekt „e-Pristojbe“ omogućit će elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada pa korisnici više neće morati fizički odlaziti na dodatne šaltere kako bi platili određene naknade. Vrijednost potpisanog ugovora za projekt „e-Pristojbe“ iznosi 50.6 milijuna kuna, od čega je 43 milijuna sufinancirano iz fondova Europske unije.

Kako bi se u urede državne uprave u županijama što prije uvela usluga kartičnog plaćanja putem POS-uređaja, koja je tek prva faza velikog projekta e-Pristojba, djelatnici u uredima državne uprave dobili su novu potrebnu računalnu opremu.

Naime, analiza računalne opreme pokazala je kako pojedini uredi državne opreme posjeduju zastarjelu računalnu opremu, točnije računala s Windows XP sustavom koji je zastario te aplikacija za EFT POS uređaje neće raditi s istim - stoga je u sklopu projekta „e-Pristojbe“ omogućeno pribavljanje nove računalne opreme na kojoj će biti omogućeno korištenje klijentske aplikacije za EFT POS uređaje, a koja je dio sustava e-Pristojbe i služit će za uspostavljanje kartičnog plaćanja u Uredima državne uprave tijekom prvog kvartala 2019. godine.