Nova dublja suradnja Microsoft i OpenAI

Nova dublja suradnja Microsoft i OpenAI
DepositPhotos

Microsoft je odlučio produbiti partnerstvo s OpenAI-jem, proizvođačem popularne AI ponude ChatGPT. Softverski div uložio je više milijardi dolara u tvrtku koja predstavlja njihovu najveću okladu dosad na tehnologiju.

Ulaganje u OpenAI slijedi prethodnu potporu tvrtki 2019. kada je uložila milijardu dolara i još jedan neobjavljeni potez financiranja 2021., objavio je Microsoft na blogu. Iako iznos nije službeno otkriven, razne novinske kuće izvijestile su da će Microsoft uložiti oko 10 milijardi dolara u OpenAI, značajno povećavajući svoj interes za stručnjaka za umjetnu inteligenciju nakon trogodišnjeg partnerstva.

Microsoft će investirati tijekom više godina, implementirajući modele OpenAI-ja u svoje potrošačke i poslovne proizvode, što uključuje njegov paket Office softvera i tražilicu Bing. Kao rezultat dubljih veza s OpenAI-jem, Microsoft je rekao da će također povećati ulaganja u razvoj i implementaciju specijaliziranih superračunalnih sustava kako bi se ubrzala istraživanja neovisna o umjetnoj inteligenciji. Microsoftov Azure sada će postati OpenAI-jev ekskluzivni pružatelj oblaka, pokrećući sva njegova radna opterećenja u istraživanju, proizvodima i API uslugama.

glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadellarekao je da su u početku sklopili partnerstvo s OpenAI-jem zbog zajedničke ambicije da odgovornost unaprijedi AI i demokratizira tehnologiju.

"U ovoj sljedećoj fazi našeg partnerstva, razvojni programeri i organizacije iz različitih industrija imat će pristup najboljoj AI infrastrukturi, modelima i lancu alata s Azureom za izradu i pokretanje svojih aplikacija“, ističe Nadella.

Zanimanje za OpenAI naglo je poraslo posljednjih mjeseci nakon što je chatbot ChatGPT postao internetska senzacija nakon lansiranja u studenom 2022., privlačeći oko milijun korisnika u prvom tjednu. Platforma se smatra predvodnikom generativne umjetne inteligencije, zbog svoje sposobnosti stvaranja visokokvalitetnog sadržaja iz jednostavnih tekstualnih upita.