Nosite li i vi na glavi 4 kuglačke kugle? Odgovor je gotovo sigurno DA

Nosite li i vi na glavi 4 kuglačke kugle? Odgovor je gotovo sigurno DA
Fotolia

Pametni telefoni su nas pretvorili u zombije, što je dokazalo japansko istraživanje provedeno na ulicama te zemlje kroz nekoliko tjedana. Ljudi se zaletavaju jedni u druge, u druge objekte, ne prate semafor, dovode sebe i ostale u opasnost i zbog toga bi uskoro mogli stići zakoni koji kažnjavaju takvu neobzirnost. Ali dok to ne stigne, stiglo je istraživanje lista Surgical Technology International, koje pokazuje koliko je štetno korištenje pametnih telefona.

Dok ih koristimo u hodu gledamo prema dolje i to nije štetno samo za okolinu već i naš vrat jer teret koji vrat osjeća od pretjeranog gledanja prema dolje jest kao da za njega objesite četiri kugle za kuglanje! Ili 200 iPhone 6 uređaja, da bude relevantnije za priču. Zvuči nevjerojatno, ali upravo takvo opterećenje se događa kad se "zaboravite" u hodu, dok sjedite, dok stojite...

Naime, ljudska glava u prosjeku teži pet kilograma, ali kad je u spuštenom položaju, koji nije prirodan, opterećenje je kao da teži 22 kilograma. Posljedice nisu bezazlene jer "troše" naš vrat i stoga već u tridesetim godinama može doći do operacije jer drugog rješenja nema.

To se posebno odnosi na mlađe generacije jer one su od najranijih dana uz ove uređaje i koriste ih svakodnevno. Točnije, nakon 2020. godine će, prema prognozama stručnjaka, 90 posto svjetske populacije iznad šest godina starosti posjedovati mobilni uređaj. Zato je potrebno i više edukacije o kralježnici i načinima na koji ne koristiti mobilne uređaje.

A možda zbog toga Google Glass, ili sličan proizvod, postanu hit, njega možemo koristiti i dok stojimo uspravno, što je zdravo i poželjno činiti trećinu dana za one kojima se posao sastoji od sjedenja. Dakle, osam sati dnevno. Naravno, ne samo stajati, možemo trčati, hodati ili se baviti bilo kojom drugom fizičkom aktivnosti te vrste.