Nosite li i vi na glavi 4 kuglačke kugle? Odgovor je gotovo sigurno DA

Nosite li i vi na glavi 4 kuglačke kugle? Odgovor je gotovo sigurno DA

Foto: Fotolia

Pametni telefoni su nas pretvorili u zombije, što je dokazalo japansko istraživanje provedeno na ulicama te zemlje kroz nekoliko tjedana. Ljudi se zaletavaju jedni u druge, u druge objekte, ne prate semafor, dovode sebe i ostale u opasnost i zbog toga bi uskoro mogli stići zakoni koji kažnjavaju takvu neobzirnost. Ali dok to ne stigne, stiglo je istraživanje lista Surgical Technology International, koje pokazuje koliko je štetno korištenje pametnih telefona.

Dok ih koristimo u hodu gledamo prema dolje i to nije štetno samo za okolinu već i naš vrat jer teret koji vrat osjeća od pretjeranog gledanja prema dolje jest kao da za njega objesite četiri kugle za kuglanje! Ili 200 iPhone 6 uređaja, da bude relevantnije za priču. Zvuči nevjerojatno, ali upravo takvo opterećenje se događa kad se "zaboravite" u hodu, dok sjedite, dok stojite...

Naime, ljudska glava u prosjeku teži pet kilograma, ali kad je u spuštenom položaju, koji nije prirodan, opterećenje je kao da teži 22 kilograma. Posljedice nisu bezazlene jer "troše" naš vrat i stoga već u tridesetim godinama može doći do operacije jer drugog rješenja nema.

To se posebno odnosi na mlađe generacije jer one su od najranijih dana uz ove uređaje i koriste ih svakodnevno. Točnije, nakon 2020. godine će, prema prognozama stručnjaka, 90 posto svjetske populacije iznad šest godina starosti posjedovati mobilni uređaj. Zato je potrebno i više edukacije o kralježnici i načinima na koji ne koristiti mobilne uređaje.

A možda zbog toga Google Glass, ili sličan proizvod, postanu hit, njega možemo koristiti i dok stojimo uspravno, što je zdravo i poželjno činiti trećinu dana za one kojima se posao sastoji od sjedenja. Dakle, osam sati dnevno. Naravno, ne samo stajati, možemo trčati, hodati ili se baviti bilo kojom drugom fizičkom aktivnosti te vrste.

Još iz kategorije

Stiže i pomoć za novinare

Stiže i pomoć za novinare

25.05.2020. komentiraj

Ministarstvo kulture objavilo je odluku mjerama pomoći honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje.

Istekli i nesiguran softver otvorenog koda je posvuda

Istekli i nesiguran softver otvorenog koda je posvuda

25.05.2020. komentiraj

Softveru otvorenog koda vjeruju svi, od Applea preko Microsofta do Zooma... Ne vjerujete? Synopsys je napravio istraživanje koje pokazuje da 99 posto baza koda sadrži barem jednu open source komponentu. I to je dobra vijest, ali loša je što 91 posto tih komponenata jest zastarjelo te samim time pogodno za hakerske napade.

SAD produžio sankcije Huaweiju do svibnja 2021.

SAD produžio sankcije Huaweiju do svibnja 2021.

25.05.2020. komentiraj

Američke vlasti odlučile su 15. svibnja produžiti sankcije za Huawei minimalno do svibnja iduće godine, što znači da se toj kineskoj kompaniji ograničava prodaja čipova na tlu Sjedinjenih Američkih Država, kao i suradnja s tamošnjim kompanijama u obujmu kakav je postojao prije sankcija nametnutih u svibnju prošle godine.