Nokia preuzima NSN-u za 1,7 milijardi eura

Nokia preuzima NSN-u za 1,7 milijardi eura
Fotolia (ilustracija)

Nakon šest godina zajedničkog rada u Nokia Siemens Networksu, jedan od partnera Nokia odlučila se za akviziciju cjelokupnog udjela koji u zajedničkoj kompaniji ima Siemens za ukupno 1,7 milijardi eura. Ovime Nokia preuzima 50 posto Siemensovog udjela za što će odmah biti plaćeno 1,2 milijarde eura, dok će ostatak biti osiguran kreditom. Burza je reagirala rastom cijene Nokijinih dionica nakon objave ove vijesti.

Kako tvrde u Nokiji zasad nema planova za integraciju NSN-a u kompaniju, već će najvjerojatnije kako je i najavio glavni izvršni direktor finske kompanije biti tražen novi strateški partner za NSN.

Prema procjenama analitičara ovakav razvoj zajedničkog partnerstva pokazuje kako s jedne strane za Siemens nije riječ o nekom važnom segmentu poslovanja, dok Nokija koja pokušava vratiti ugled na tržištu mobilnih telefona jednostavno ne želi dopustiti da netko drugi uđe u ovaj strateški segment poslovanja koji će bilježiti rast komercijalizacijom 4G mreža i razvoj 5G mreža o čemu se već neko vrijeme govori na telekomunikacijskom tržištu.

NSN ima 57.600 zaposlenika u cijelom svijetu i jedan od ključnih dobavljača za velike kompanije kao što su neki od najjačih telekomunikacijskih operatera Deutsche Telekom, koji je većinski vlasnik HT-a, te Vodafona.