VELIKA OČEKIVANJA

Njemačko PC tržište će se oporaviti 2024.

Njemačko PC tržište će se oporaviti 2024.
Depositphotos

Očekuje se da će njemačko tržište osobnih računala nastaviti padati u trećem kvartalu 2023. po godišnjoj stopi od 6,2 posto, prema IDC-u. Izgledi za ostatak godine ostaju loši, s prognoziranim obujmom isporuka na 9,6 milijuna jedinica u 2023., što je pad od 14,8 posto u usporedbi s prošlom godinom, budući da dobavljači i distributeri ostaju oprezni pred njemačkom gospodarskom recesijom. Međutim, IDC očekuje da će smanjenje isporuke računala u drugoj polovici 2023. biti manje ozbiljno nego u prethodnih 12 mjeseci, budući da je osnova za usporedbu sada niža.

"Očekuje se da će se njemačko tržište osobnih računala vratiti pozitivnom rastu u četvrtom tromjesečju 2023., nakon šest uzastopnih kvartala pada na godišnjoj razini", kaže Malini Paul, viši voditelj istraživanja za europske uređaje u IDC-u. "Oporavak tržišta osobnih računala nastavit će se u 2024. i kasnije sporim tempom, zahvaljujući očekivanom zdravom inventaru i snažnom nizu poslova".

IDC predviđa rast od 8,1 posto na godišnjoj razini za njemačko tržište osobnih računala u 2024., budući da se očekuje da će se sezonalnost isporuka normalizirati nakon godina koje karakteriziraju ciklusi uspona i padova izazvani karantinom. Ograničenja opskrbnog lanca tijekom razdoblja procvata dovela su do zaostatka, koji je bio raspoređen u fazi propadanja, što je rezultiralo velikim zalihama.

"Tržište se zapravo nije vratilo u normalu od izbijanja pandemije", kaže Daniel Goncalves, viši voditelj istraživanja, European Devices, IDC. "Kako se zalihe vraćaju na zdravu razinu, a svi sudionici u lancu opskrbe osobnim računalima nastavljaju se prilagođavati trenutnoj stvarnosti potražnje, rasprodaja osobnih računala počet će se usklađivati s rasprodajom."

Tržišna dinamika Njemačke odražava dinamiku cjelokupne zapadnoeuropske regije, gdje je nagli pad potražnje doveo do agresivnih cjenovnih strategija i smanjenja isporuka od strane dobavljača. IDC predviđa međugodišnji pad od 5,6 posto na zapadnoeuropskom tržištu osobnih računala u 3. kvartalu 23. godine i dvoznamenkasti pad za cijelu 2023. godinu.