Njemački institut za ljudska prava kritizira iskorištavanje i kršenje radničkih prava migranta

Njemački institut za ljudska prava kritizira iskorištavanje i kršenje radničkih prava migranta
DepositPhotos

Njemački institut za ljudska prava (DIMR) u svom je trećem godišnjem izvještaju o stranoj radnoj snazi u zemlji istaknuo da ih se iskorištva, da im se krše radnička prava i da se na njima poslodavci bogate na način što ih plaćaju ispod propisanog minimuma od 8,84 eura po satu.

"Iako većina ljudi uzima svoja stečena prava zdravo za gotovo, tako nešto svakako se ne može reći za mnoge koji žive ovdje u Njemačkoj, istaknuo je Beate Rudolf, direktor DIMR-a, a mislio je na stranu radnu snagu.

Najteže je migrantima, koji u pokušajima da dođu do boljih života pristaju na sve pa često rade ispod svakog minimuma, nezaštićeni i iskorišteni. Dok oni sami ne znaju za bolje, ističu u DIMR-u, poslodavci i odgovorne institucije to bi svakako morali znati pa prekinuti nečasnu i nezakonitu praksu.

"Nažalost, s obzirom na uvjete iz kojih su došli i uvjeta u kojima žive ovdje u Njemačkoj, migranti su spremni na sve. Automatski, to je za poslodavce poslovni model bez ikakvog rizika. A najteže je u građevinskom sektoru, proizvodnji mesa, prijevozu, tehničkom osoblju u zdravstvu i među čistačima, naglašava DIMR.

Poziva se i Europsku uniju da istraži situaciju pa žestoko kazni Njemačku što nije napravila dovoljno da se spriječi praksa kakva i dalje traje. Jer, smatra DIMR, sankcije bi natjerale odgovorne u Njemačkoj da počnu procesuirati poslodavce koji krše zakone i oni bi potom poslužili ostalima kao primjer te bi se s vremenom stanje popravilo, a dugoročno možda i iskorijenilo.

Ali, problem u cijeloj priči jest što stranci prihvaćaju sve uvjete i sami štite poslodavce, što dodatno otežava kontrolu i samim time prevenciju ovakve vrste. Dakle, problem je širok i njemačke bi vlasti morale pronaći model kojim bi mu se pristupilo, a da bude koristan za sve pa da se izbriše ta mrlja koja je na Njemačkoj.