Njemačka otvorila prvu e-Autocestu

Njemačka otvorila prvu e-Autocestu

Foto: Siemens

Njemačka se uspješno prebacila u svijet električnih vozila otvaranjem prve autoceste namijenjene isključivo za njih, i to na potezu autoceste broj 5, koja povezuje Darmstadt i Frankfurt.

Ili, još točnije, riječ je o dijelu koji se nalazi između Langena i Weiterstadta, a služit će prvenstveno za električne kamione. Ipak, najveća zanimljivost je da će se baterije moći puniti tijekom vožnje zahvaljujući nadzemnim vodovima na desnoj traci u oba smjera autoceste. Jel to tramvaj ili kamion.

"Moramo ulagati u inovativna rješenja", izjavila je državna tajnica u Federalnom ministarstvu za okoliš Rita Schwarzelühr-Sutter pri puštanju u rad tog dijela autoceste.

Njeno ministarstvo je financiralo tu dionicu četverotračne ceste s nešto manje od 14,6 milijuna eura i na projektu je radio Siemens. A prema dostupnim informacijama, još 20 milijuna eura će se koristiti u prikupljanju podataka i procjenama za ekspanziju takvog sustava do 2022. godine. Upravo to je i neki neslužbeni rok kad Njemačka želi istinsku ekspanziju prema električnim vozilima.

Otvaranjem eAutoceste se Njemačka pridružila Švedskoj i Kaliforniji, koje su svoje dionice autocesta za električna vozila otvorile 2016., odnosno 2017. godini. Ali, zasad je sve skupa još uvijek ograničeno samo na kamione jer je tehnologiju prekomplicirano "okrenuti" na automobile s obzirom da su preniski za identičan način punjenja baterija tijekom vožnje. Zato još uvijek dionice ne mogu biti za jedna i druga vozila, osim ako automobili ne bi imali posebne antene, no to ponovno komplicira cijelu priču.

Inače, Siemens je ovime potvrdio da je lider na tržištu, ali to se i očekivalo s obzirom da desetak godina radi na ovakvim rješenjima te je još 2012. u Los Angelesu predstavio sustav koji bi omogućio eAutoceste da budu istinski korisne, poticajne za zaštitu okoliša i širenje svijesti o električnim vozilima kao najidealnijima za budućnost...

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.