Njemačka otvorila prvu e-Autocestu

Njemačka otvorila prvu e-Autocestu

Foto: Siemens

Njemačka se uspješno prebacila u svijet električnih vozila otvaranjem prve autoceste namijenjene isključivo za njih, i to na potezu autoceste broj 5, koja povezuje Darmstadt i Frankfurt.

Ili, još točnije, riječ je o dijelu koji se nalazi između Langena i Weiterstadta, a služit će prvenstveno za električne kamione. Ipak, najveća zanimljivost je da će se baterije moći puniti tijekom vožnje zahvaljujući nadzemnim vodovima na desnoj traci u oba smjera autoceste. Jel to tramvaj ili kamion.

"Moramo ulagati u inovativna rješenja", izjavila je državna tajnica u Federalnom ministarstvu za okoliš Rita Schwarzelühr-Sutter pri puštanju u rad tog dijela autoceste.

Njeno ministarstvo je financiralo tu dionicu četverotračne ceste s nešto manje od 14,6 milijuna eura i na projektu je radio Siemens. A prema dostupnim informacijama, još 20 milijuna eura će se koristiti u prikupljanju podataka i procjenama za ekspanziju takvog sustava do 2022. godine. Upravo to je i neki neslužbeni rok kad Njemačka želi istinsku ekspanziju prema električnim vozilima.

Otvaranjem eAutoceste se Njemačka pridružila Švedskoj i Kaliforniji, koje su svoje dionice autocesta za električna vozila otvorile 2016., odnosno 2017. godini. Ali, zasad je sve skupa još uvijek ograničeno samo na kamione jer je tehnologiju prekomplicirano "okrenuti" na automobile s obzirom da su preniski za identičan način punjenja baterija tijekom vožnje. Zato još uvijek dionice ne mogu biti za jedna i druga vozila, osim ako automobili ne bi imali posebne antene, no to ponovno komplicira cijelu priču.

Inače, Siemens je ovime potvrdio da je lider na tržištu, ali to se i očekivalo s obzirom da desetak godina radi na ovakvim rješenjima te je još 2012. u Los Angelesu predstavio sustav koji bi omogućio eAutoceste da budu istinski korisne, poticajne za zaštitu okoliša i širenje svijesti o električnim vozilima kao najidealnijima za budućnost...

Još iz kategorije

Najbolje Linux distribucije za početnike

Najbolje Linux distribucije za početnike

28.02.2020. komentiraj

Linux bazira svoje postojanje na otvorenosti i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver i sve što korisniku treba nalazi se online, u tzv. distrosima. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za poslovanje.

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

27.02.2020. komentiraj

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (2019nCov) izdali priopćenje o pravima osiguranika koji su privremeno nesposobni, odnosno spriječeni za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili su bili na područjima zahvaćenim epidemijom.

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

26.02.2020. komentiraj

Microsoft se konstantno trudi poboljšati Office mobilne aplikacije za iOS i Android operativne sustave, pa je tako 5. prosinca prošle godine pružio uvid u ono što je napokon i stiglo. Dakle, nova Office aplikacija za iOS i Android dostupna je.