VAŽNA ODLUKA

Njemačka će uložiti prihod od dionica Deutsche Telekoma u željezničku mrežu

Savezna vlada će upotrijebiti neto prihode od transakcije za jačanje temeljnog kapitala Deutsche Bahn AG i za proširenje željezničke infrastrukture u Njemačkoj na način koji gleda u budućnost

Njemačka će uložiti prihod od dionica Deutsche Telekoma u željezničku mrežu
Depositphotos / Ilustracija

Njemačka državna investicijska banka KfW prodala je u ponedjeljak 110 milijuna dionica telekomunikacijske tvrtke Deutsche Telekom, priopćilo je njemačko ministarstvo financija, navodeći da će prodaja koristiti željezničkoj mreži zemlje.

"Savezna vlada će upotrijebiti neto prihode od transakcije za jačanje temeljnog kapitala Deutsche Bahn AG i za proširenje željezničke infrastrukture u Njemačkoj na način koji gleda u budućnost", reklo je ministarstvo, ne spominjući konkretnu vrijednost prodaje.

Njemačka željeznička mreža smatra se dotrajalom i preopterećenom, s prekidima, popravcima i građevinskim radovima na glavnim rutama koji pridonose kroničnim problemima točnosti željeznice.

Državni željeznički operater Deutsche Bahn objavio je krajem travnja da planira obnoviti 2000 kilometara pruge i 2000 točaka ove godine u sklopu napora da se ažurira zastarjela željeznička infrastruktura u zemlji.

Ranije u ponedjeljak, KfW je objavio da namjerava prodati još jednu tranšu dionica koje drži u Deutsche Telekomu institucionalnim ulagačima za procijenjenu vrijednost od gotovo 2,5 milijardi eura (2,7 milijardi dolara).

"Zbog osjetljivog burzovnog okruženja, plasman je uspješno završen", priopćilo je ministarstvo, dodajući da je prodajom njemački državni udio – izravno i neizravno preko KfW-a – smanjen na 27,8 posto.

Dionice Deutsche Telekoma blago su pale u trgovanju izvan radnog vremena na platformi Tradegate nakon objave vijesti.

"KfW i država ostat će najveći dioničari Deutsche Telekoma AG", rekla je banka prilikom objave planirane prodaje. KfW je u drugom kvartalu kroz tržišne operacije prodao 22,4 milijuna dionica Deutsche Telekoma.

Krajem prošle godine njemačka država zajedno s KfW-om držala je još više od 30 posto. Japanski Softbank u to je vrijeme imao udio od 4,5 posto.