Nikad veća potražnja za developerima

Nikad veća potražnja za developerima
DepositPhotos

Tehnološki sektor nikad nije trebao više zaposlenika no posljednjih mjeseci, što potvrđuje kroz svoje istraživanje Adzuna, kompanija koja stoji iza enginea za obavljanje internetskih pretraga.

Konkretnije, kroz ovu godinu svakog tjedna se objavljuje više od 100.000 oglasa za posao u tehnološkom sektoru, a tijekom jednog svibanjskog tjedna je broj oglasa dostigao čak 132.000. Ali, treba naglasiti da je riječ o Velikoj Britaniji, što znači da na globalnoj razini brojka jest mnogo viša.

Ukratko, sve ovo znak je da se industrija oporavlja od pandemije koronavirusa pa treba veći broj zaposlenih da bi se oporavak izveo na najbolji mogući način. Primjerice, prošle godine tijekom lipnja broj oglasa za posao u tehnološkom sektoru "vrtio" se na oko 44.000.

Ipak, nije pandemija jedini razlog takvih brojki. Glavna stavka jesu pojačana ulaganja u britanske tehološke kompanije. Prošle godine ona su dosegla 16 milijardi američkih dolara, a kroz prvih šest mjeseci ove godine čak 15,3 milijarde dolara. Još 2019. su ukupna ulaganja bila na 13,2 milijarde dolara. To dovoljno govori o rastu kompletnog sektora i potrebama koje se samim time stvaraju.

A ono što se najviše traži veže se uz umjetnu inteligenciju. Inženjeri i programeri u prvom redu, a potom i ostali. Prosječna plaća koja se nudi iznosi 82.314 dolara godišnje (bruto) i to je iznimna prilika za sve koji se razumiju u novi tehnološki hit, koji bi trebao narednih nekoliko godina donositi sigurnost zaposlenima u njemu.

Dodatno pomaže onima koji traže zaposlenike ovog tipa što Google i IBM za nekoliko stotina dolara omogućavaju kvalitetne online tečajeve pa se ubrzanim tempom popunjavaju sva ta silna radna mjesta. I sve to zapravo zorno pokazuje kako stvari funkcioniraju u modernom vremenu i koliko će se napredak na svim poljima ubrzati kroz godine pred nama.