MWC 2023.

Netflix oštro uzvratio operaterima pa pozvao na zajedničku suradnju

Netflix oštro uzvratio operaterima pa pozvao na zajedničku suradnju
Depositphotos

Suizvršni direktor (Co-CEO) Netflixa Greg Peters odgovorio je na zahtjeve telekomunikacijskih kompanija, odnosno, pružatelja internetskih usluga (ISP), da pružatelji usluga streaminga trebaju pomoći u financiranju širokopojasnih mreža u budućnosti. Napomenuo je da je rastuća upotreba interneta zapravo velika prilika za sve zainteresirane.

"Neki od naših ISP partnera predložili su oporezivanje kompanija iz zabavne industrije kako bi subvencionirali njihovu mrežnu infrastrukturu. Ali, kao što je povjerenik Breton rekao, to ne bi trebao biti binarni izbor između velikih telekomunikacijskih ili kompanija iz zabavne industrije", rekao je Peters tijekom uvodnog izlaganja na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni.

Osvrnuo se time na komentare Thierryja Bretona iz Europske komisije, koji je naznačio da ima otvoren pristup pitanju pravednog udjela ili tko bi trebao financirati uvođenje 5G i širokopojasnih mreža u budućnosti.

Peters je istaknuo da je Netflix u posljednjih pet godina uložio više od 60 milijardi američkih dolara u sadržaj, što je ekvivalent više od 50 posto prihoda kompanije u istom tom razdoblju.

"Neki od naših ISP partnera zabrinuti su zbog rastućih troškova, ali pogledajmo statistiku - internetski je promet u posljednjih pet godina konstantno rastao za oko 30 posto godišnje. Tim su rastom ISP-ovi uspjeli upravljati i istovremeno održavati svoje troškove nepromijenjenima tijekom istog razdoblja, koristeći povećanje učinkovitosti unutar mreže", istaknuo je Peters i primijetio da su njihove marže znatno niže od onih koje postižu BT ili Deutsche Telekom.

Osvrnuo se malo detaljnije na taj segment:

"Lako bismo mogli tvrditi da bi te telekomunikacijske kompanije trebale plaćati nama (kompanije iz zabavne industrije, op.a.) troškove sadržaja jer bi takav porez imao značajan negativan učinak."

Također je istaknuo da, dok telekomunikacijske kompanije i ISP-ovi tvrde da bi se ti porezi primjenjivali samo na kompanije poput Netflixa, to će se s vremenom promijeniti jer se emiteri prebacuju s linearnog na streaming kako bi svojim korisnicima ostvarili iste pogodnosti koje pruža internet.

"Mi smo komercijalni partneri s više od 160 telekomunikacijskih kompanija i ISP-ova diljem svijeta, od kojih mnogi uključuju Netflix izravno u svoju ponudu za potrošače. Potrošači vole ove zajedničke ponude. To pokazuje vrijednost koju možemo imati kroz suradnju", zaključio je Peters.