Netflix: JPEG se mora zamijeniti, a slikovni format AV1 je najbolja opcija

Netflix: JPEG se mora zamijeniti, a slikovni format AV1 je najbolja opcija
DepositPhotos

Netflix je moćnik po pitanju kompresiranja podataka pri streamingu video sadržaja, a želi biti još bolji kad se radi o kompresiranju podataka vezanih za fotografije. Stoga, smatraju u toj kompaniji, treba okrenuti leđa 27 godina staroj JPEG tehnologiji i okrenuti se novijoj - AV1 Image File Format (AVIF) tehnologiji.

Iako će se na prvu mnogi zapitati zašto uopće Netflix razmišlja na ovaj način, bit će im jasnije kad otvore početnu stranicu te platforme za streaming video sadržaja pa vide sve fotografije koje se nalaze pred njima. A njih sve treba kompresirati te učiniti što "lakšima" kako bi platforma funkcionirala na bolji način.

Upravo zato se Netflix priključio grupaciji Alliance for Open Media prije dvije godine, kad se oformila. U njoj su još od zvučnijih imena Google, Microsoft, Facebook i Mozilla, a zajedničko im je to što rade na AVIF-u. Koji nudi iznimne prednosti u odnos na JPEG danas, ali treba znati i da u JPEG-u ili Joint Photographic Experts Group rade na ozbiljnim poboljšanjima.

Riječ je o JEPG XL koji bi trebao kompresirati fotogafije za dodatnih 60 posto u odnosu na ono što imamo u ovom trenutku i to bi značilo da bi korisnici mogli na istom prostoru pohraniti dvostruko više fotografija. I više nego dvostruko... Ali, da bi JPEG XL doživio djelić uspjeha svog prethodnika ipak se podosta toga treba poklopiti, prvenstveno zbog konkurentskih formata kojima su okrenute ponajveće tehnološke kompanije svijeta. Među njima je i AVIF.

Zatim, tu su i format MIAF (Multi-Image Application Format), koji je inače pojednostavljena verzija formata HEIF (High Efficiency Image Format), a ne treba zanemariti ni Googleov WebP te HVEC (High-Efficiency Video Coding). Srećom po JPEG, nitko od konkurenata još uvijek ne može ispuniti sve zahtjeve koje Netflix treba i zato na toj platformi još uvijek ne mogu zaživjeti.