Netbook će izumrijeti do 2015. godine

Netbook će izumrijeti do 2015. godine

Netbook računala su već neko vrijeme u statusu „održavanja na životu“, a industrija samo što nije povukla utikač, tvrdi IHS iSuppli u svojoj prognozi.

Za 2013. Godinu očekuje se pad isporuke netbooka na 3,97 milijuna komada, što predstavlja pad od 72 posto u odnosu na 2012. godinu kada je isporučeno nešto više od 14 milijuna komada netbookračunala. Prije samo 3 godine kada je netbook bila velika senzacija na tržištu, isporuka je premašivala brojku od 32 milijuna komada.

Prema procjenama IHS iSuppli-a, konačan prestanak proizvodnje netbooka dogodit će se do 2015. godine,  jer će prema procjenama u 2014. godini isporuka pasti na svega 264 tisuće komada, da bi zatim palo na nulu zbog potpunog gašenja proizvodnje.Što je kumovalo padu netbookova je i više nego očito – Appleov iPad i ostala garda tableta koji su uslijedili nakon iPada. Netbook, budimo realni, nikad nije bio dovoljno snažan da bude pravi laptop, ali je svojom prihvatljivom cijenom našao put do savjesnih kupaca tehnoloških gadgeta koji su željeli imati prijenosan i relativno upotrebljiv uređaj za prihvatljivu cijenu.

No, pojavom tableta, netbook je izgubio bitku i na tom segmentu - netbook nikad nije bio prijenosan kao tablet. Mogli bismo reći da je netbook zapravo prijelazni uređaj post-PC ere.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.