Netbook će izumrijeti do 2015. godine

Netbook će izumrijeti do 2015. godine

Netbook računala su već neko vrijeme u statusu „održavanja na životu“, a industrija samo što nije povukla utikač, tvrdi IHS iSuppli u svojoj prognozi.

Za 2013. Godinu očekuje se pad isporuke netbooka na 3,97 milijuna komada, što predstavlja pad od 72 posto u odnosu na 2012. godinu kada je isporučeno nešto više od 14 milijuna komada netbookračunala. Prije samo 3 godine kada je netbook bila velika senzacija na tržištu, isporuka je premašivala brojku od 32 milijuna komada.

Prema procjenama IHS iSuppli-a, konačan prestanak proizvodnje netbooka dogodit će se do 2015. godine,  jer će prema procjenama u 2014. godini isporuka pasti na svega 264 tisuće komada, da bi zatim palo na nulu zbog potpunog gašenja proizvodnje.



Što je kumovalo padu netbookova je i više nego očito - Appleov iPad i ostala garda tableta koji su uslijedili nakon iPada. Netbook, budimo realni, nikad nije bio dovoljno snažan da bude pravi laptop, ali je svojom prihvatljivom cijenom našao put do savjesnih kupaca tehnoloških gadgeta koji su željeli imati prijenosan i relativno upotrebljiv uređaj za prihvatljivu cijenu.

No, pojavom tableta, netbook je izgubio bitku i na tom segmentu - netbook nikad nije bio prijenosan kao tablet. Mogli bismo reći da je netbook zapravo prijelazni uređaj post-PC ere.