Nema više CeBIT-a - najpoznatiji IT sajam se gasi i postaje dio Hannover Messe

Nema više CeBIT-a - najpoznatiji IT sajam se gasi i postaje dio Hannover Messe
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najveći svjetski ICT sajam CEBIT u Hannoveru koji se po novom konceptu trebao održati u lipnju sljedeće godine otkazan je. Organizator sajma Deutsche Messe objavio je kako je ovo trenutni kraj CEBIT-a, a zapravo je nekoliko razloga za to. Ipak CeBIT neće potpuno nestati jer će postati dio jednog od najvećih europskih sajmova Hannover Messe.

Dotaknimo se ipak razloga zašto se CEBIT gasi. Prije svega zadnjih godina sajam bilježi stalan pad izlagača i posjetitelja. Podsjetimo, CEBIT je godinama bio jedan od najistaknutijih sajmova za IT, tehnologiju i digitalnu okolinu. No, od početka tisućljeća CEBIT je zabilježio neprekidan pad posjetitelja i izlagača. Čak i radikalna konceptualna promjena u 2018. godini, kojoj je cilj da sajam postane privlačniji poslovnim ljudima i lokalnim ljudima istodobno, nije mogao zaustaviti pustošenje.

Prema riječima Jochena Köcklera CEO-a Deutsche Messe sada se gleda koja bi tema iz svijeta digitalnog tržišta bila zanimljiva da se razvije u novi zaseban sajam koji bi zamijenio sada već definitivno legendarni CeBIT.