NEM od ove zime i u Zagrebu

NEM od ove zime i u Zagrebu

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Događanje posvećeno TV industriji, New Europe Market Zagreb (NEM Zagreb) prvi puta će se održati u Zagrebu u Esplanade Zagreb Hotelu od 11. do 13. prosinca 2019. godine. Za razliku od već poznatog NEM-a Dubrovnik, najvećeg TV marketa u CEE regiji koji tematski pokriva cijelu TV industriju, NEM Zagreb će se tijekom tri dana bogatog programa fokusirati na kreiranje TV i filmskih sadržaja.

Uz panel rasprave, prezentacije i screeninge TV serija, NEM Zagreb uključuje nekoliko novosti među kojima je natječaj za izbor najboljih scenarija serija (scripted) i formata (unscripted). Od prijavljenih u jednoj i drugoj kategoriji žiri će odabrati 20 scenarija čiji će se autori na NEM-u Zagreb sastati s čelnim ljudima najpoznatijih svjetskih produkcijskih kuća, a 6 najboljih scenarija iz obje kategorije bit će predstavljeni u velikoj dvorani pred svim sudionicima. Po jedan najbolji scenarij u svakoj kategoriji bit će nagrađen s novčanom nagradom od 5.000 eura.

„Nakon niza uspješnih godina NEM-a Dubrovnik, želja nam je posvetiti se stvaranju TV sadržaja u Hrvatskoj, ali i šire. Naša zemlja je prepuna ljudi s odličnim idejama, a upravo njima želimo na NEM-u Zagreb ponuditi platformu na kojoj će te ideje moći i realizirati. Pripremamo se za veliki broj prijava i pozivamo sve kreativce da se priključe natječaju i iskoriste priliku za sklapanje posla iz snova“, rekla je Sanja Božić-Ljubičić, direktorica tvrtke Mediavision, organizatora NEM-a Zagreb.

Ekskluzivni screeninzi lokalne i svjetske produkcije bit će popraćeni razgovorom s autorima i kreativcima koji su radili na TV serijama, a poseban prostor dat će se domaćim nezavisnim projektima. Bogat program NEM-a Zagreb namijenjen je širenju znanja o najboljim praksama stvaranja sadržaja, a želja je ovakvim tipom događanja omogućiti stvaranje distribucijskih kanala i dovesti do povećanja ulaganja u ovaj dio industrije. Jedna takva praksa o kojoj će biti riječ je mogućnost koprodukcije kako na europskoj, tako i na regionalnoj razini kao način za stvaranje kvalitetnog i globalno konkurentnog proizvoda. NEM Zagreb će tako na jednome mjestu okupiti one koji se žele educirati o stvaranju sadržaja, kao i one koji donose odluke u TV industriji, sve s ciljem poticanja kreativnosti u stvaranju TV projekata.

Neke od stotina najvećih tvrtki koje su do sada sudjelovale na NEM-u Dubrovnik i koje se očekuju na NEM-u Zagreb su BBC Studios, ITV Sudios Global Entertainment, Sony Pictures Televison, Global Agency, Fremantle, yes Studios, Viacom International Studios, CBS Studios International, Warner Bros. i mnogi drugi.

NEM Zagreb nastao je potaknut velikim uspjehom NEM-a Dubrovnik koji već 7. godinu u CEE regiju dovodi vodeće stručnjake iz TV industrije i služi kao uspješna platforma za raspravu o najaktualnijim temama. NEM Dubrovnik poznat je kao TV market s najljepšim pogledom, a isti dojam neće nedostajati ni na NEM-u Zagreb koji se smjestio u glavni grad Hrvatske čiji je Advent tri godine za redom prepoznat kao najljepši u Europi.

„Zagreb je čaroban u prosincu i to je definitivno jedan od razloga zašto smo se odlučili upravo za taj grad u to vrijeme. Sigurni smo da će naši gosti koji dolaze iz svih krajeva svijeta uživati kako u  NEM-u Zagreb, tako i u događanjima na  zagrebačkim ulicama“, dodala je Sanja Božić-Ljubičić.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.