Ne trudite se učiti ove programske jezike

Ne trudite se učiti ove programske jezike
DepositPhotos

Programski jezici koji se najčešće koriste kod developera konstantno se spominju, što olakšava zainteresiranima učiti ih, no jednako je korisno pogledati i listu najnepopularnijih kako bi se znalo što ne učiti. A za prošlu i ovu godinu takvu listu napravio je Codementor pa vrlo vjerojatno pomogao developerima prepoznati čime se ne zamarati.

Dok su prošle godine najnepopularniji, a samim time i najneisplativiji programski jezici za učiti ili raditi s njima, bili Dart, Objective-C, CoffeeScript, Lua, i Erlang, u ovoj su to Elm, CoffeScript, Erlang, Lua i Perl. Zanimljivo, Dart se sad nalazi na 14. mjestu i zato ga nije baš potpuno loše učiti, ima svoju vrijednost.

Primjerice, jedan Kotlin se nalazi na visokom 11. mjestu najnepopularnijih programskih jezika u ovoj godini, iako se u Android ekosustavu često spominje kao koristan i(li) popularan. Naravno, sve ima svoje razloge. Dok je Dart dobio na popularnosti iz razloga što se prilagodio Flutteru, Googleovom mobilnom SDK-u za razvoj iOS i Android aplikacija. Ujedno, Dart je ključni dio Fuschije, budućeg Googleova mobilnog operativnog sustava.

S druge strane, Kotlin je iznimno popularan u svijetu aplikacija i kroz 2018. se često nalazio na listama onih s najvećim priljevom novih developera, čiji se rad bazira na tom programskom jeziku. Ali, njegova mana je to što se toliko veže uz jedan segment, od kojeg je Google profitirao u trenucima kad se htio malo udaljiti od Jave. Zato Codementor i naglašava da će Kotlin, kao i drugi programski jezici vezani za mobilne uređaje, često "vrludati" na listi. Kao i spomenuti Dart...

Ipak, nekako je prevelika slučajnost da se u pet najnepopularnijih baš dvije godine zaredom nađu CofeeScript, Erlang i Lua. Dovoljan je to znak developerima da se okrenu drugim programskim jezicima, ako još uvijek nisu...

Listu u detalje možete pogledati OVDJE.