Nastavljen rast plaća, žene su i dalje potplaćene u odnosu na muškarce

Nastavljen rast plaća, žene su i dalje potplaćene u odnosu na muškarce

Foto: DepositPhotos

Prema podacima servisa MojaPlaća, u četvrtom kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 6.399 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine prosječna neto plaća je 6% viša.

Medijan plaće je nešto malo niži i iznosi 6.000 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. Kada bi gledali samo osnovnu plaću, bez bonusa i nagrada, u četvrtom kvartalu je ona iznosila 6.011 kuna.

Osim kategorije top managementa, gdje je plaća u prosjeku 124% viša od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (46% više od prosjeka), telekomunikacija (+36%) te informacijskih tehnologija (+34%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-39%) i tekstilnoj i kožnoj industriji (-43%). U Turizmu i ugostiteljstvu radnici u prosjeku imaju 16% nižu plaću od prosječne.

U posljednja tri mjeseca muškarci su primali 17% višu plaću od žena te su u prosjeku zarađivali 6.925 kuna, za razliku od 5.906 kuna koliko je iznosio mjesečni prihod žena.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 40% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjom stručnom spremom te 20% višu plaću od prosječne. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 14% nižu plaću od prosječne, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 69% višu plaću od prosjeka. Viša stručna sprema povećava plaću za 7% u odnosu na prosjek te 25% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najbolje plaćaju tvrtke iz sektora IT-a i telekomunikacija (28% više od prosjeka), u kojima prosječna plaća prelazi iznos od 8.100 kuna te kompanije iz područja financija i osiguranja, s prosječnom plaćom od 7.167 kuna (12% više od prosjeka). Najmanje su plaće u tvrtkama iz djelatnosti umjetnosti, zabave i sporta (15% niže od prosjeka).

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 8% više od prosjeka te iznose 6.918 kuna. Primanja u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 3% manja od prosjeka (6.203 kune). Prosječne plaće radnika tvrtki u državnom vlasništvu su 4% niže od prosjeka i iznose 6.121 kunu.

S povećanjem broja radnika, raste i plaća što potvrđuje podatak kako najviše zarađuju zaposlenici kompanija s preko 250 djelatnika, u kojima prosječna plaća iznosi 6.929 kuna (8% više od prosjeka). U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 12% niža od prosječne te iznosi 5.643 kune.

Najniže plaće zabilježene su u Požeško-slavonskoj (-18%), Koprivničko-križevačkoj (-17%) te Sisačko-moslavačkoj (-14%) županiji. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (12% iznad prosjeka) i iznosi 7.143 kune.

Prosječna mjesečna neto plaća u 2019. godini bila je 5% viša nego 2018. godine. Na godišnjoj razini muškarcima je plaća u prosjeku rasla 6%, dok je ženama u istom periodu plaća narasla 5%.

Gledano prema županiji, najveći porast na godišnjoj razini zabilježen je u Virovitičko-podravskoj (+10%) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (+9%). S druge strane, plaća je na godišnjoj razini najmanje rasla u Ličko-senjskoj županiji, tek 2%. U Gradu Zagrebu plaća je narasla za 5%.

Prema djelatnosti tvrtke, najveći porast plaće imale su tvrtke iz djelatnosti Turizma i ugostiteljstva (8%) te Zabave, umjetnosti i sporta (+8%), dok su najmanji rast ostvarile tvrtke iz djelatnosti Proizvodnje, prijenosa i distribucije energije, nafte, voda i otpada (+1%) te Zdravstva, socijalnog rada (+2%).

Plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu na godišnjoj razini rasle su u prosjeku za 6%, dok su plaće kod stranih vlasnika u prosjeku rasle za 3%.

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!