Nastavlja se snažan rast potražnje za NFC POS terminalima

Nastavlja se snažan rast potražnje za NFC POS terminalima
DepositPhotos

Berg Insight u najnovijem izvješću navodi da tržište POS terminala spremnih za NFC nastavlja pokazivati ​​snažan zamah jer se kroz 2020. stiglo do prognoziranih 67,2 milijuna isporučenih jedinica diljem svijeta.

Prilagodba prema NFC-u u tom je smislu bila najviša u EU27+3 regiji (27 članica Europske unije, Velika Britanija, Švicarska i Norveška) te Sjevernoj Americi, gdje je 96 posto isporučenih POS terminala sadržavalo NFC tehnologiju.

Ujedno, NFC je bio vrlo popularna značajka na mnogim drugim velikim tržištima diljem svijeta, uključujući Brazil, Tursku i Kinu. Zato ne čudi što je na globalnoj razini oko 74 posto POS terminala isporučenih u prošloj godini uključivalo je NFC.

Stoga, Berg Insight predviđa da će globalna baza postavljenih POS terminala spremnih za NFC rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 14,3 posto, sa 140,5 milijuna jedinica u 2020. na 274,2 milijuna u 2025. Kao rezultat cijele te situacije, više od 91 posto globalnih POS terminala bit će spremno za NFC u 2025., što je 23 posto više nego u 2020.

"Tržište mPOS terminala raste otprilike istom brzinom kao i segment tradicionalnih POS terminala i danas je na globalnom tržištu aktivno više od 70 dobavljača", rekao je Johan Fagerberg, glavni analitičar u Berg Insightu.

Inače, mPOS predstavlja korištenje mobilnih uređaja kao što su tableti i pametni telefoni koji funkcioniraju kao terminal na prodajnom mjestu za olakšavanje transakcija platnim karticama putem veze s čitačem koji prihvaća kartice.

Nadalje, stopa prilagodbe za NFC u mPOS segmentu temeljem viđenih trendova iznosila je 69 posto u 2020. ponajprije jer su isporuke mPOS terminala spremnih za NFC dosegle 26,9 milijuna jedinica.

Upravo zato Berg Insight predviđa da će globalne isporuke mPOS terminala spremnih za NFC rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 11,7 posto u sljedećih pet godina i da će dosegnuti 46,7 milijuna jedinica do 2025.

"Rast je potaknut povećanjem isporuka mPOS terminala s 39,2 milijuna jedinica u 2020. na 50,3 milijuna jedinica u 2025., kao i rastom stope prilagodbe sa 69 na 93 posto", zaključuje Fagerberg.