Nastavak razvoja jednostavne mobilnosti električnim romobilima

Nastavak razvoja jednostavne mobilnosti električnim romobilima

Prvi sustav lansiran je još 2019. godine kao pilot projekt u Zadru gdje, a sustav je sa pet narastao na osam stanica. Od prošle godine Dash e-romobile možete unajmiti u Crikvenici, Selcu i Biogradu, a ove godine mreža je narasla na čak 15 gradova i općina u Hrvatskoj. Flota broji 500 romobila, a više od 30.000 registriranih korisnika govore u prilog činjenici da se ovdje ne radi o trendu za jednu sezonu, već o puno dugoročnijoj priči.

„Sve više gradova i tvrtki ulažu u održivu mobilnost, a korisnici novih oblika prijevoza postali su kritična masa u kreiranju javnog mnijenja. Uz korištenje najmodernijih tehnologija, potreba za praktičnim, povoljnim, zdravim i ekološki prihvatljivim kretanjem od točke A do točke B je ispunjena“, rekao je Krešimir Dvorski, osnivač tvrtke Dash.City koja je uvela sustav najma električnih romobila putem mobilne aplikacije u 15 gradova i općina u Hrvatskoj te suosnivač i bivši direktor tvrtke koja je u posljednjih desetak godina u 35 gradova uvela nextbike, prvi i najveći sustav javnih bicikala u našoj regiji.

U suradnji s partnerima iz Poljske, prije dvije godine pokrenut  je prvi sustav električnih romobila u svijetu baziran na stanicama za najam i punjenje e-romobila čime je osiguran komunalni red i točno se zna gdje se romobili mogu unajmiti i vratiti.

Za razliku od drugih pružatelja usluge dijeljenja električnih romobila koji su uz javne bicikle potaknuli pozitivan trend upotrebe alternativnih oblika prijevoza, mnogi od njih ubrzo su postali trn u oku gradskim vlastima, ali i građanima zbog komunalnog nereda koji su stvorili bezbrojni romobili razbacani po čitavom gradu.

Dash.City zbog svog jedinstvenog pristupa ima odličnu suradnju s gradskim vlastima i desetke tisuća zadovoljnih korisnika kojima su prvi izbor za prijevoz na kratkim relacijama, tvrdi Dovroski,

„A korištenje je jednostavno da jednostavnije ne može biti. Dovoljno je skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju na vaš pametni telefon, unijeti najosnovnije podatke i krenuti u vožnju uz slogan “Stojiš, a ideš!” :) U aplikaciji pronađete najbližu stanicu u jednom od spomenutih Dash gradova ako već niste na nju naišli putem, vašim mobitelom skenirate QR kod na romobilu koji želite unajmiti, izvučete ga iz stalka nakon što čujete zvučni signal, odgurnete se, stanete na romobil i pritisnete gas“, zaključuje Dvorski.

Još iz kategorije

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

26.09.2021.

„Operativce tajnih službi u svim onim blockbusterima koji su skakali po krovovima, jurili po ulicama svjetskih velegradova, izbjegavali metke strojnica loših dečki i spašavali svijet od zlih znanstvenika, morat će zamijeniti s pametnim mladim curama i dečkima koji taj isti svijet spašavaju koristeći tipke miša, iz svojih ergonomskih stolica ispred velikih monitora. Operativci hrvatske tajne službe su, naravno, sposobni i spremni kao oni iz blockbustera, ali zadnjih godina sve više izgrađujemo i ove koji klikom miša spašavaju svijet. Razvoj tehnologije prosilo nas je da iz zatvorenog nevidljivog svijeta obavještajnih službi izađemo na javni otvoreni prostor. I to je dobro: naši građani moraju znati da postoje ljudi i službe koji se brinu o njihovoj sigurnosti i u kibernetičkom prostoru“, stoji uz izvješću SOA-e.

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

26.09.2021.

Weekend Media Festival, događaj koji privlači i ujedinjuje sve one koji su zainteresirani za trendove i novitete u svijetu komunikacija i medija, započeo je u velikom stilu svoje 14. izdanje u staroj Tvornici duhana. U Rovinj su stigli domaći i strani stručnjaci iz područja komunikacija, odnosa s javnošću, marketinga i medija kako bi prokomentirali nove trendove, razmijenili ideje i uživali u predavanjima domaćih i svjetski poznatih govornika.

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

26.09.2021.

Na tržištu diskretnih grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) ili jednostavnije rečeno, grafičkih kartica, Nvidia GeForce “obitelj” nastavlja s dominacijom i zadržavanjem prednosti na tržištu ispred glavnog i jedinog konkurenta AMD-a.