Nastavak rasta europskog serverskog tržišta gotovo 28 posto, dok je financijski raslo gotovo 41 posto

Nastavak rasta europskog serverskog tržišta gotovo 28 posto, dok je financijski raslo gotovo 41 posto
DepositPhotos

Unatoč zabrinutostima oko opće ekonomske i geopolitičke klime, europsko tržište poslužitelja nastavilo je bilježiti snažan rast u trećem kvartalu 2022., prema IDC-u. Tržište poslužitelja u zapadnoj Europi poraslo je na godišnjoj razini za 27,9 posto kada je riječ o broju instaliranih jedinica, dok je potrošnja u srednjoj i istočnoj Europi porasla za 40,7 posto.

Postoji nekoliko čimbenika koji potiču ulaganja u digitalno među europskim organizacijama. Neki su se pojavili kao rezultat pandemije i uključuju nedostatak radne snage, poremećaje u globalnom opskrbnom lancu i nedostatak komponenti. Nedavno su inflatorni pritisci i troškovi električne energije te poremećaji u opskrbi u Europi bili pokretači potrošnje. Dugoročno gledano, financiranje i ulaganja EU-a usmjerena na zeleno također će dovesti do prelaska sa stare i neučinkovite infrastrukture na novije sustave koji mogu pružiti mnogo više performansi za manje energije.

"Inicijativa za izdavanje zaostataka i digitalnu transformaciju bila su dva glavna pokretača snažnog rasta europskog tržišta poslužitelja u trećem kvartalu", kaže Pavel Roland iz IDC-a.

“Ograničenja opskrbnog lanca popuštaju, a proizvođači poslužitelja mogu predvidljivije izgraditi i zadovoljiti zahtjeve kupaca. Vidimo značajan zaostatak na tržištu, tako da će potražnja ostati snažna u sljedećih nekoliko kvartala, a zaostatak bi se trebao normalizirati nakon toga“, tvrdi Roland.

Inicijative poput digitalne transformacije i modernizacije infrastrukture podatkovnih centara i dalje su značajni pokretači potrošnje među poduzećima. Unatoč sveukupnom općem ekonomskom pritisku, mnoge će organizacije ulagati u poslužitelje i drugu infrastrukturnu tehnologiju kako bi podržale svoj poslovni rast, ispunile obveze održivosti i povećale energetsku učinkovitost u svojim podatkovnim centrima. Trenutačno su pružatelji usluga u oblaku i ključne vertikale kao što su maloprodaja, automobilska industrija te nafta i plin vodeći u pogledu ulaganja u poslužitelje i infrastrukturu podatkovnih centara u Europi.

Rat između Rusije i Ukrajine nastavlja izravno i neizravno utjecati na tržište. Na najizravniji način, prodaja sustava u Rusiji i Ukrajini smanjila se u 3. kvartalu 22. Neizravno, rat je pogoršao ionako rastuće cijene energije i troškove transporta, s povratnim učinkom na IT industriju, posebno u regijama koje su se povijesno uvelike oslanjale na energiju iz Rusije.

Iako su svi glavni dobavljači prekinuli poslovanje (prodaju i servis) u Rusiji, uspostavljaju se novi putevi prema drugim tržištima, au zemlju se uvoze male količine poslužitelja i druge infrastrukturne tehnologije. Međutim, ponuda je vrlo ograničena i ograničena na manje napredne proizvode/konfiguracije, pa će se poduzeća usredotočiti na to kako najbolje iskoristiti platforme koje već imaju.

Očekuje se da će se potrošnja na europskom tržištu poslužitelja smanjiti 2023., bilježeći petogodišnju stopu rasta od 4,3 posto, prema IDC-u. Makroekonomsko okruženje i dalje će biti ključni čimbenik za uspješnost tržišta u kratkom roku. Dugoročno gledano, stalna ulaganja u modernizaciju infrastrukture, brzorastuća radna opterećenja kao što su AI/ML te implementacije u oblaku i rubu potaknut će rast.