Nastaje li DellBerry

Nastaje li DellBerry

BlackBerry koji je prvo promijenio ime iz Research in Motion u ime svog pametnog telefona, nakon neuspjeha sa svojim tabletom mogao bi slijediti Dell i postati privatna kompanija koja nije izlistana na burzi kako bi se smanjili pritisci burzovnih očekivanja, a nagađa se kako bi mogli biti pokrenuti i pregovori s Dellom o strateškom partnerstvu ili čak i vlasničkom spajanju.

Analitičari procjenjuju kako bi za BlackBerry to bila jako dobra odluka s obzirom na sve promjene unutar kompanije i događanja posljednjih godina od pada tržišnog udjela, kaskanja za Appleom, Samsungom i drugim proizvođačima tableta i pametnih telefona.

Prema analitičarima za obje kompanije to bi bila dobitna kombinacija jer bi Dell bi dobio pristup rastućem tržištu pametnih telefona i tableta gdje još uvijek nije prisutan, dok bi BlackBerry mogao proširiti svoju bazu korisnika i poboljšati financijsku situaciju. Očekuje se da bi odluka mogla biti donesena do kraja ove godine, a kako tvrde dobro upućeni inicijalni pregovori su već započeli.

Cijela bi transakcija trebala biti izvedena preko Silver Lakea koji sudjeluje i u deizlistavanju i preuzimanju Della, što samo dokazuje koliko je riječ o vrlo ozbiljnom pokušaju da se obje kompanije izvuku iz krize koja ih je zahvatila iako obje i dalje sasvim solidno posluju, smatraju analitičari.

Podsjetimo, Dell je u posljednjem kvartalu zabilježio pad prihoda od 2 posto na 14 milijardi dolara, te pad dobiti za 79 posto na 130 milijuna dolara. Kao glavni negativni utjecaj s tržišta navodi se mala prihvaćenost Windows 8 operativnog sustava. Istovremeno, BlackBerry je zabilježio pad od 19 posto usprkos izlasku na tržište novih telefona Z10 i Q10 s novim BlackBerry 10 operativnim sustavom, te je nastavio gubiti tržišni udjel.

Da ekipa iz Silver Lake zaista zna što radi dokazuje i podatak da su 2009. godine za 1,9 milijardi dolara od eBaya kupili Skype te ga samo dvije godine kasnije prodali Microsoftu za čak 8,9 milijardi dolara.