NASA uz pomoć SpaceX-a i Amazona osmišlja iduću generaciju svemirskih komunikacija

NASA uz pomoć SpaceX-a i Amazona osmišlja iduću generaciju svemirskih komunikacija
DepositPhotos

Američka svemirska agencija (NASA) je odabrala SpaceX, Amazon i četiri druge američke kompanije da za nju razviju sljedeću generaciju svemirskih komunikacijskih usluga u blizini Zemlje, koje će podržati njezine buduće misije.

Partnerstvo je sklopljeno u okviru Projekta komunikacijskih usluga (CSP) sredinom 2021., uz objašnjenje da će korištenje komercijalno osiguranog SATCOM-a smanjiti troškove i omogućiti joj da usredotoči napore na istraživanje dubokog svemira i znanstvene misije.

"Usvajanje komercijalnih SATCOM sposobnosti osnažit će misije da iskoriste ulaganja privatnog sektora koja daleko premašuju ono što vlada može učiniti", napisala je NASA na službenoj stranici projekta.

Korištenjem tehnologije koju su razvile komercijalne tvrtke, agencija će imati kontinuiran pristup svim inovacijama koje ugrade u sustav. U ovom trenutku, NASA se oslanja na svoj satelitski sustav za praćenje i prijenos podataka (TDRS) za svemirske komunikacije u blizini Zemlje. Međutim, mnogi od njegovih satelita lansirani su 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, a trebali bi biti povučeni u narednim godinama.

Financirani ugovori u sklopu NASA-inog projekta komunikacijskih usluga imaju ukupnu vrijednost od 278,5 milijuna američkih dolara, pri čemu je SpaceX dobio najveći iznos - 69,95 milijuna dolara. Amazon je dobio 67 milijuna dolara, Viasat Incorporated 53,3 milijuna dolara, Telesat US Services 30,65 milijuna dolara, SES Government Solutions 28,96 milijuna dolara i Inmarsat Government Inc. 28,6 milijuna dolara.  Također, NASA očekuje da će kompanije  biti usklađene i premašiti svoj doprinos tijekom petogodišnjeg razvojnog razdoblja.

Očekuje se da će svi sudionici moći provesti demonstracije u svemiru do 2025. i pokazati da je njihova tehnologija sposobna za "nove dvosmjerne komunikacije visoke brzine i velikog kapaciteta". Ujedno, NASA će potpisati više dugoročnih ugovora s kompanijama koje uspiju razviti učinkovite komunikacijske tehnologije za operacije u blizini Zemlje do 2030. godine.