Nanoroboti su budućnost liječenja

Nanoroboti su budućnost liječenja
Fotolia

Znanstvenici se godinama poigravaju sa stvaranjem sitnih implantata i nanorobota koja bi mogli nositi lijekove određenim bolesnim stanicama. Iako se to čini kako sjajna vijest mora se priznati da sve to djeluje pomalo futuristički.

Nova studija pokazuje kako nanorobot, koje istraživači zovu DNA Nanocage, može se zatvoriti u kućište i pustiti biomolekulu bez smanjivanja kaveza. Istraživači su koristili vlastite tjelesne prirodne molekule kako bi dizajnirali osam jedinstvenih molekule DNA koji pomiješani zajedno tvore nanocage.

Promjenom temperature u okruženju oko nanocage , istraživači su bili u mogućnosti otvoriti kavez kako bi se omogućilo biomolekuli ulazak u njega (DNA se na višim temperaturama distancira te je u osnovi više porozna), a zatim je zatvoriti u kavez. (pri nižim temperaturama DNA elementi se drže zajedno).

Za praćenje su odlučili upotrijebiti aktivni enzim horseradish peroxidase (HRP - enzim peroksidazu). Istraživači koji su radili na tom projektu su iz Sveučilišta Duke u SAD-u , Sveučilišta Aarhus u Danskoj i sa Sveučilištu u Rimu u Italiji.