Nanoboti će obavljati operacije u budućnosti?

Nanoboti će obavljati operacije u budućnosti?

Foto: Fotolia

Nanoboti su vrsta robota mikroskopske veličine koji su građeni manipuliranim atomima, a sadrže gigabajte i gigabajte kompjuterske memorije, te mogu biti programirani za različite zadatke.

Znanstvenici iz Züricha su napravili gotovo mikroskopske robote, s ciljem da posluže kao pomoć pri vrlo osjetljivim kirurškim zahvatima. Ti mikroroboti imaju sićušnu iglu na uvlačenje, a sami su promjera jedne četvrtine milimetra, što je ekvivalent debljini četiri vlasi kose. Mikrobot je tanak kao oštrica kirurškog skalpela.

S obzirom na veličinu mikrobota, kirurški zahvati pomoću njega mogli bi biti gotovo neosjetni s minimalnim ožiljcima. Međutim postoji problem, a to je veličina robota koja je toliko malena da na sebi ne može nositi izvor napajanja.

Kako bi zaobišli taj problem, naučnici su razvili sistem kojeg su nazvali 'OctoMag', koji koristi niz elektromagneta oko glave pacijenta kako bi napajale mikrobota. Pojačavanjem magnetskog polja u pojedinim magnetima, pomiče se i robot unutar tijela.

Sistem još uvijek nije spreman za testiranje na ljudima, no napravljen je prvi eksperiment te tehnologije na oku. Znanstvenici smatraju kako postoji mogućnost za veliki napredak, a cilj im je unaprijediti cijeli sustav i dodatno smanjiti veličinu mikrobota, možda čak u nanobota.

Još iz kategorije

Ukupna vrijednost javne nabave u 2021. godini iznosi 57,234 milijardi kuna bez PDV-a

Ukupna vrijednost javne nabave u 2021. godini iznosi 57,234 milijardi kuna bez PDV-a

16.08.2022.

Ukupna vrijednost objavljenih ugovora i okvirnih sporazuma u 2021. godini iznosi 46.631.660.140 kuna bez PDV-a, vrijednost evidentirane jednostavne nabave iznosi 10.547.572.437 kuna bez PDV-a (iznos temeljen na unosu dodatnih podataka u EOJN-u od strane obveznika javne nabave), a vrijednost nabave za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava iznosi 55.184.294 kuna.

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

14.08.2022.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) odbila je zahtjev tvrtke Starlink za 885 milijuna američkih dolara saveznih subvencija koje bi omogućile pružanje satelitskog interneta ruralnim područjima.

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.