Nanoboti će obavljati operacije u budućnosti?

Nanoboti će obavljati operacije u budućnosti?

Foto: Fotolia

Nanoboti su vrsta robota mikroskopske veličine koji su građeni manipuliranim atomima, a sadrže gigabajte i gigabajte kompjuterske memorije, te mogu biti programirani za različite zadatke.

Znanstvenici iz Züricha su napravili gotovo mikroskopske robote, s ciljem da posluže kao pomoć pri vrlo osjetljivim kirurškim zahvatima. Ti mikroroboti imaju sićušnu iglu na uvlačenje, a sami su promjera jedne četvrtine milimetra, što je ekvivalent debljini četiri vlasi kose. Mikrobot je tanak kao oštrica kirurškog skalpela.

S obzirom na veličinu mikrobota, kirurški zahvati pomoću njega mogli bi biti gotovo neosjetni s minimalnim ožiljcima. Međutim postoji problem, a to je veličina robota koja je toliko malena da na sebi ne može nositi izvor napajanja.

Kako bi zaobišli taj problem, naučnici su razvili sistem kojeg su nazvali 'OctoMag', koji koristi niz elektromagneta oko glave pacijenta kako bi napajale mikrobota. Pojačavanjem magnetskog polja u pojedinim magnetima, pomiče se i robot unutar tijela.

Sistem još uvijek nije spreman za testiranje na ljudima, no napravljen je prvi eksperiment te tehnologije na oku. Znanstvenici smatraju kako postoji mogućnost za veliki napredak, a cilj im je unaprijediti cijeli sustav i dodatno smanjiti veličinu mikrobota, možda čak u nanobota.

Još iz kategorije

Tele2 donacijom pet novih dronova nastavlja štititi hrvatske šume

Tele2 donacijom pet novih dronova nastavlja štititi hrvatske šume

08.12.2019. komentiraj

Pet novih dronova nadzirat će šume diljem Hrvatske u borbi protiv požara zahvaljujući donaciji Tele2 petorima vatrogasnim društvima. Tako već treću godinu za redom Tele2 u projektu DRONacija, umjesto kupovine blagdanskih poklona za poslovne partnere, pomaže onima koji brinu o dobrobiti svih nas i zaštiti hrvatskih 'zelenih' ljepota. Prijeko potrebne bespilotne letjelice koristit će već sljedeće protupožarne sezone Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika, Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir, Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda, Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek te Zagorska javna vatrogasna postrojba iz Zaboka.

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

08.12.2019. komentiraj

Digitalizacija transformira DNK industrijske proizvodnje. U današnje vrijeme digitalno pametni proizvođači stvaraju konkurentsku prednost korištenjem novih tehnologija i trendova kao što su digitalno repliciranje (digital twinning), prediktivno održavanje (predictive maintenance), praćenje pošiljaka (track-and-trace) i modularni dizajn.

Otvorena nova operacijska dvorana Radiochirurgije Zagreb

Otvorena nova operacijska dvorana Radiochirurgije Zagreb

07.12.2019. komentiraj

S novom operacijskom dvoranom u kojoj će se izvoditi adaptivno-hibridna kirurgija, Radiochirurgia Zagreb postala je trenutno najmodernija specijalna bolnica u Hrvatskoj i regiji. Bolnica sada u svoje usluge uvodi i suvremenu hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kada je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom, ističe ravnatelj dr. Dragan Schwarz i dodaje da nova operacijska dvorana raspolaže sustavima koji liječnicima omogućavaju operativne zahvate uz računalni prikaz svih relevantnih snimaka područja koje se operira u stvarnom vremenu (tzv. image guiding).