Najpopularniji programski jezici u 2016.

Najpopularniji programski jezici u 2016.
Fotolia

Profesor David Gewirtz s američkog sveučilišta Berkeley često se suočava s pitanjima svojih studenata o tome koji programski jezik je najpopularniji, što bi njima na prvu sugeriralo i koji je najbolji. S obzirom da godinama kruže identična pitanja tijekom predavanja vezanih uz programiranje, Gewirtz se odlučio napraviti malo istraživanje. Uz napomenu...

"To je jednostavno pitanje s iznimno kompliciranim odgovorom. Jer, što definira popularnost programskog jezika? Opće je prihvaćeno da se to određuje po broju Google pretraga, oglasa za posao u kojima se traži znanje određenog programskog jezika, prodane knjige koje pomažu u radu s određenim programskim jezikom, broj linija napisanog koda u određenom programskom jeziku, broj projekata izvedenih u određenom programskom jeziku i broj tema na forumima ili blogovima vezanima uz određeni programski jezik, broj tečajeva prodanih za učenje određenog programskog jezika i broj smjerova na fakultetima veznima uz određeni programski jezik, rekao je poprilično opširno i detaljno Gerwitz.

Ali, svejedno tvrdi da se i uz te parametre ne može odrediti koji programski jezik jest najpopularniji. Jer, svaka zemlja i regija na svijetu nosi svoje, svaka platforma također, kao i svaki operativni sustav. Pritom daje primjer Appleovog Swifta, koji je potreban za iOS aplikacije, ali nije toliko popularan jer vezan je isključivo uz iOS, a malo tko zapošljava isključivo zbog toga. Uvijek je potrebno znanje nekih drugih programskih jezika.

"Da ne duljim, napravio sam istraživanje uz navedene parametre i dobio rezultate. Još ću jednom napomenuti studentima i svima zainteresiranima za programiranje da uče sve. Ako žele redom, neka prvo nauče C++ ili Javu, ona JavaScript, nakon toga PHP pa Swift i Python. Time biste se osigurali jer ako znate Swift, Python ili C#, morat ćete znati JavaScript i PHP za rad s WordPressom. Poanta je jasna, objašnjava Gerwitz.

I u konačnici, evo njegovih rezultata. Najpopularniji programski jezik je Java, a slijede C, Python, C++, JavaScript, C#, PHP, Swift, Objective-C i R.

"Da ne ispadne kako bi trebalo znati sve, reći ću da je najbitnije znati se služiti s prva četiri i u programiranju za vas ima budućnosti, zaključuje profesor Gerwitz.