Najpopularniji operativni sustavi i internetski preglednici za PC računala i pametne telefone

Najpopularniji operativni sustavi i internetski preglednici za PC računala i pametne telefone

Foto: Fotolia

Najpopularniji operativni sustavi i internetski preglednici za PC računala i pametne telefone uvijek su zanimljivi pratiti, a tko je sada vodeći pogledajte u najnovijem NetMarketShare izvješću prema kojem za studeni ove godine vidi se nepromijenjena situacija, potpuno očekivana ovisno o platformi.

Što se tiče stolnih računala, Googleov Chrome browser potpuno dominira sa 65,67 posto udjela na tržištu, dok slijedi Internet Explorer s 9,64 posto i Firefox s 8,96 posto. Microsoftov Edge je na 4,22 posto i Appleov Safari na 3,74 posto. Svi preostali zajedno čine oko pet posto udjela.

Kad se radi o mobilnim internetskim preglednicima, ponovno je Chrome na prvom mjestu, no ima 62,53 posto. Safari je drugi s 29,12 posto i onda slijedi podosta mizeran učinak preostalih browsera. Firefox je na 1,55 posto, UC Browser na 1,39 posto, Android Browser na 1,25 posto... Svi preostali zajedno čine oko četiri posto.

Operativni sustavi u svijetu računala pripadaju Microsoftu. Windwos 7 ima udio od 38,39 posto, Windows 10 udio od 38,14 posto, Windows 8.1 je na 4,59 posto, Windows XP na 4,23 posto i tek onda slijedi Mac OS X 10.14 s 3,57 posto i Mac OS X 10.13 s 3,20 posto. Linux je pak na 1,47 posto.

Situacija je još izraženija u smjeru dominantnih operativnih sustava u mobilnom svijetu, gdje Android zauzima 67,71 posto, iOS je na 30,79 posto i potom je treći operativni sustav označen kao nepoznat s 1,29 posto. To je poražavajuće jer vodeći dvojac ne da nema konkurencije već nema ni primisli da bi uskoro mogao dobiti ikakvu konkurenciju na tržištu. Iako, Huawei koketira s mobilnim operativnim sustavom i možda bi mogao nešto malo uzdrmati tržište, ali to je izrazito optimistično razmišljanje. Kako god, u mobilnom svijetu Series 40 mobilni operativni sustav čini 0,08 posto, Windows Phone OS 0,06 posto i Linux 0,03 posto.

Još iz kategorije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

20.06.2019. komentiraj

Trinaesta Combis konferencija, središnje godišnje događanje u organizaciji Combisa, odlično je ocjenjena od strane sudionika te je opravdala visoka očekivanja publike i organizatora. Tako je predavanje Pierluigija Colline, bivšeg nogometnog suca i jednog od najpoznatijih osoba na planeti okupilo ukupno 311 sudionika, što je rekordan broj posjetitelja na plenarnom predavanju Combis konferencije.

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka u državnom vlasništvu Odašiljači i veze jedina je predala ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1 kojima će se u potpunosti omogućiti dolazak Full HD TV-a na hrvatsko televizijsko tržište i izvan IPTV platformi.

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

18.06.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica