Najpopularniji operativni sustavi i internetski preglednici za PC računala i pametne telefone

Najpopularniji operativni sustavi i internetski preglednici za PC računala i pametne telefone

Foto: Fotolia

Najpopularniji operativni sustavi i internetski preglednici za PC računala i pametne telefone uvijek su zanimljivi pratiti, a tko je sada vodeći pogledajte u najnovijem NetMarketShare izvješću prema kojem za studeni ove godine vidi se nepromijenjena situacija, potpuno očekivana ovisno o platformi.

Što se tiče stolnih računala, Googleov Chrome browser potpuno dominira sa 65,67 posto udjela na tržištu, dok slijedi Internet Explorer s 9,64 posto i Firefox s 8,96 posto. Microsoftov Edge je na 4,22 posto i Appleov Safari na 3,74 posto. Svi preostali zajedno čine oko pet posto udjela.

Kad se radi o mobilnim internetskim preglednicima, ponovno je Chrome na prvom mjestu, no ima 62,53 posto. Safari je drugi s 29,12 posto i onda slijedi podosta mizeran učinak preostalih browsera. Firefox je na 1,55 posto, UC Browser na 1,39 posto, Android Browser na 1,25 posto... Svi preostali zajedno čine oko četiri posto.

Operativni sustavi u svijetu računala pripadaju Microsoftu. Windwos 7 ima udio od 38,39 posto, Windows 10 udio od 38,14 posto, Windows 8.1 je na 4,59 posto, Windows XP na 4,23 posto i tek onda slijedi Mac OS X 10.14 s 3,57 posto i Mac OS X 10.13 s 3,20 posto. Linux je pak na 1,47 posto.

Situacija je još izraženija u smjeru dominantnih operativnih sustava u mobilnom svijetu, gdje Android zauzima 67,71 posto, iOS je na 30,79 posto i potom je treći operativni sustav označen kao nepoznat s 1,29 posto. To je poražavajuće jer vodeći dvojac ne da nema konkurencije već nema ni primisli da bi uskoro mogao dobiti ikakvu konkurenciju na tržištu. Iako, Huawei koketira s mobilnim operativnim sustavom i možda bi mogao nešto malo uzdrmati tržište, ali to je izrazito optimistično razmišljanje. Kako god, u mobilnom svijetu Series 40 mobilni operativni sustav čini 0,08 posto, Windows Phone OS 0,06 posto i Linux 0,03 posto.

Još iz kategorije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

25.03.2019. komentiraj

Treća eSecurity konferencija, koju organizira udruga eSigurnost, održat će se od 3. do 5. travnja u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Svaki sudionik konferencije na njoj će moći prikupiti do 18 CPE bodova kojima se potvrđuje stručno usavršavanje.

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

25.03.2019. komentiraj

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.