Najbrže superračunalo na svijetu oborilo AI rekord

Najbrže superračunalo na svijetu oborilo AI rekord

Foto: DepositPhotos

Najvrednije kompanije svijeta utrkuju se kako učiniti umjetnu inteligenciju pametnijom, što se vidi u potezima onih kao Facebook, Google, Amazon ili Microsoft. Ipak, ispred njih je američka Vlada, koja je u tajnosti vodila projekt u Tennesseeju pa nadmašila apsolutno sve koji se trenutno nalaze na tržištu.

Uspjeh se postigao zahvaljujući super računalu Summit, a rušenje rekorda koji se tiče samog rada umjetne inteligencije postignut je u laboratoriju u Oak Ridge Nationalu, a brzina koja se izmjerila pri tom radu iznosila je jedan eksaflop. Time se napokon prekinula kineska dominacija koja je trajala punih pet godina. Inače, Summit služi za nadgledanje klimatskih promjena i njegovo strojno učenje radilo je brže nego ijedno ikad prije.

Moćni Summit zauzima prostor dvaju teniskih igrališta i koristi 27 tisuća moćnih grafičkih procesora, čiju moć za rad s algoritmima dubokog učenja potom usmjerava prema napretku vezanom uz samu umjetnu inteligenciju. Ona zatim uz svu tu silnu moć pokazuje iznimne rezultate na području koje se tiče klime. A brzina kojom je Summit radio iznosila je jedan eksaflop! To je milijarda milijardi operacija u jednoj sekundi, nešto što nijedno super računalo dosad nije uspjelo dostići.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Od 2016. godine najbrži je bio kineski Sunway TaihuLight, a dosezao je 125 petaflopsa i bio brži za pet puta od prvog pratitelja, švicarskog Piz Dainta. No, Summit je skoro osam puta brži od kineskog ponosa, što znači da je ljestvica visoko podignuta i bit će zanimljivo vidjeti kako Kinezi planiraju odgovoriti Amerikancima.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.