Najbrže superračunalo na svijetu oborilo AI rekord

Najbrže superračunalo na svijetu oborilo AI rekord
DepositPhotos

Najvrednije kompanije svijeta utrkuju se kako učiniti umjetnu inteligenciju pametnijom, što se vidi u potezima onih kao Facebook, Google, Amazon ili Microsoft. Ipak, ispred njih je američka Vlada, koja je u tajnosti vodila projekt u Tennesseeju pa nadmašila apsolutno sve koji se trenutno nalaze na tržištu.

Uspjeh se postigao zahvaljujući super računalu Summit, a rušenje rekorda koji se tiče samog rada umjetne inteligencije postignut je u laboratoriju u Oak Ridge Nationalu, a brzina koja se izmjerila pri tom radu iznosila je jedan eksaflop. Time se napokon prekinula kineska dominacija koja je trajala punih pet godina. Inače, Summit služi za nadgledanje klimatskih promjena i njegovo strojno učenje radilo je brže nego ijedno ikad prije.

Moćni Summit zauzima prostor dvaju teniskih igrališta i koristi 27 tisuća moćnih grafičkih procesora, čiju moć za rad s algoritmima dubokog učenja potom usmjerava prema napretku vezanom uz samu umjetnu inteligenciju. Ona zatim uz svu tu silnu moć pokazuje iznimne rezultate na području koje se tiče klime. A brzina kojom je Summit radio iznosila je jedan eksaflop! To je milijarda milijardi operacija u jednoj sekundi, nešto što nijedno super računalo dosad nije uspjelo dostići.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Od 2016. godine najbrži je bio kineski Sunway TaihuLight, a dosezao je 125 petaflopsa i bio brži za pet puta od prvog pratitelja, švicarskog Piz Dainta. No, Summit je skoro osam puta brži od kineskog ponosa, što znači da je ljestvica visoko podignuta i bit će zanimljivo vidjeti kako Kinezi planiraju odgovoriti Amerikancima.