Najbrže superračunalo na svijetu oborilo AI rekord

Najbrže superračunalo na svijetu oborilo AI rekord

Foto: DepositPhotos

Najvrednije kompanije svijeta utrkuju se kako učiniti umjetnu inteligenciju pametnijom, što se vidi u potezima onih kao Facebook, Google, Amazon ili Microsoft. Ipak, ispred njih je američka Vlada, koja je u tajnosti vodila projekt u Tennesseeju pa nadmašila apsolutno sve koji se trenutno nalaze na tržištu.

Uspjeh se postigao zahvaljujući super računalu Summit, a rušenje rekorda koji se tiče samog rada umjetne inteligencije postignut je u laboratoriju u Oak Ridge Nationalu, a brzina koja se izmjerila pri tom radu iznosila je jedan eksaflop. Time se napokon prekinula kineska dominacija koja je trajala punih pet godina. Inače, Summit služi za nadgledanje klimatskih promjena i njegovo strojno učenje radilo je brže nego ijedno ikad prije.

Moćni Summit zauzima prostor dvaju teniskih igrališta i koristi 27 tisuća moćnih grafičkih procesora, čiju moć za rad s algoritmima dubokog učenja potom usmjerava prema napretku vezanom uz samu umjetnu inteligenciju. Ona zatim uz svu tu silnu moć pokazuje iznimne rezultate na području koje se tiče klime. A brzina kojom je Summit radio iznosila je jedan eksaflop! To je milijarda milijardi operacija u jednoj sekundi, nešto što nijedno super računalo dosad nije uspjelo dostići.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Od 2016. godine najbrži je bio kineski Sunway TaihuLight, a dosezao je 125 petaflopsa i bio brži za pet puta od prvog pratitelja, švicarskog Piz Dainta. No, Summit je skoro osam puta brži od kineskog ponosa, što znači da je ljestvica visoko podignuta i bit će zanimljivo vidjeti kako Kinezi planiraju odgovoriti Amerikancima.

Još iz kategorije

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.