Najbolji programski jezici za naučiti u 2021.

Najbolji programski jezici za naučiti u 2021.

Foto: DepositPhotos

Programski jezici teški su za naučiti tako da je velika prednost znati ih. Potvrdit će to svi koji barataju njima i poticati ostale da se educiraju i pokušaju što prije uskočiti na taj brzojureći vlak.

Stoga, u nastavku teksta donosimo pet programskih jezika koja se isplati naučiti u ovoj godini. Pa, krenimo!

1. Java

Platforme: web, mobile, desktop

Prosječna godišnja plaća: oko 79.000 američkih dolara (bruto - prema Glassdoru)

Kreirana je 1995. i iza nje stoji Oracle, a najbolje ju je početi učiti na CodeGym, ali i bilo kojem drugom virtualnom mjestu jer teško da će o Javi ljude učiti osobe koje nisu stručne. Koriste je još uvijek Google, Amazon, Twitter i mnogi drugi, što dovoljno govori o njenoj korisnosti i raširenosti.

2. Python

Platforme: web, desktop

Prosječna godišnja plaća: oko 76.500 dolara

Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali koristi ga se od 1994. godine.

Također, ovaj programski jezik može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost.

Learnpython.org je najbolje mjesto za početi s učenjem ovog programskog jezika.

3. Kotlin

Platforme: web, mobile, desktop, server

Prosječna godišnja plaća: oko 136.000 dolara

Kotlin je iznimno popularan u svijetu aplikacija i kroz posljednje godine se često nalazio na listama onih s najvećim priljevom novih developera, čiji se rad bazira na tom programskom jeziku. Najveća prednost, ali i mana, mu je što se veže uz Android operativni sustav. Ipak, dok god je Android toliko popularan, okušajte se! Jer, kroz naučeno će se profitirati i na drugim stranama.

Najbolje je početi učiti Kotlin na Udemy.

4. Swift

Platforme: mobile (samo iOS i macOS)

Prosječna godišnja plaća: 96.000 dolara

Predstavljen je 2014. i tiče se Appleovog ekosustava, što znači da je velika prednost naučiti ga. Mlad je, načinjen je da bi privukao nove generacije programera i nećete previše kasniti ako ga naučite u 2021. Ponovno, Udemy je idealno mjesto za naučiti ga.

5. C#

Platforme: cross-platform, što znači da uključuje mobilni i korporativni softver, odnosno, aplikacije

Prosječna godišnja plaća: 68.500 dolara

Iznimno je bitan za razvoj u Windows operativnog sustava i bazira se na .NET platformi. Kreirao ga je Microsoft i još je uvijek najbolji za korporativnu razinu. No nije to sve jer, primjerice, C# se koristi u Unity game engineu. Možete ga početi učiti na Treehouse.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.