Najbolji programski jezici za naučiti u 2021.

Najbolji programski jezici za naučiti u 2021.
DepositPhotos

Programski jezici teški su za naučiti tako da je velika prednost znati ih. Potvrdit će to svi koji barataju njima i poticati ostale da se educiraju i pokušaju što prije uskočiti na taj brzojureći vlak.

Stoga, u nastavku teksta donosimo pet programskih jezika koja se isplati naučiti u ovoj godini. Pa, krenimo!

1. Java

Platforme: web, mobile, desktop

Prosječna godišnja plaća: oko 79.000 američkih dolara (bruto - prema Glassdoru)

Kreirana je 1995. i iza nje stoji Oracle, a najbolje ju je početi učiti na CodeGym, ali i bilo kojem drugom virtualnom mjestu jer teško da će o Javi ljude učiti osobe koje nisu stručne. Koriste je još uvijek Google, Amazon, Twitter i mnogi drugi, što dovoljno govori o njenoj korisnosti i raširenosti.

2. Python

Platforme: web, desktop

Prosječna godišnja plaća: oko 76.500 dolara

Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali koristi ga se od 1994. godine.

Također, ovaj programski jezik može gotovo sve. S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost.

Learnpython.org je najbolje mjesto za početi s učenjem ovog programskog jezika.

3. Kotlin

Platforme: web, mobile, desktop, server

Prosječna godišnja plaća: oko 136.000 dolara

Kotlin je iznimno popularan u svijetu aplikacija i kroz posljednje godine se često nalazio na listama onih s najvećim priljevom novih developera, čiji se rad bazira na tom programskom jeziku. Najveća prednost, ali i mana, mu je što se veže uz Android operativni sustav. Ipak, dok god je Android toliko popularan, okušajte se! Jer, kroz naučeno će se profitirati i na drugim stranama.

Najbolje je početi učiti Kotlin na Udemy.

4. Swift

Platforme: mobile (samo iOS i macOS)

Prosječna godišnja plaća: 96.000 dolara

Predstavljen je 2014. i tiče se Appleovog ekosustava, što znači da je velika prednost naučiti ga. Mlad je, načinjen je da bi privukao nove generacije programera i nećete previše kasniti ako ga naučite u 2021. Ponovno, Udemy je idealno mjesto za naučiti ga.

5. C#

Platforme: cross-platform, što znači da uključuje mobilni i korporativni softver, odnosno, aplikacije

Prosječna godišnja plaća: 68.500 dolara

Iznimno je bitan za razvoj u Windows operativnog sustava i bazira se na .NET platformi. Kreirao ga je Microsoft i još je uvijek najbolji za korporativnu razinu. No nije to sve jer, primjerice, C# se koristi u Unity game engineu. Možete ga početi učiti na Treehouse.