Najbolji PC programi za backup podataka

Najbolji PC programi za backup podataka
Fotolia

Obaviti backup ključna je stvar svakog iole ozbiljnog korisnika računala ili mobilnog uređaja jer time se na najsigurniji i najbezbolniji način može spasiti sve što se nalazi na računalu ili mobilnom uređaju u slučaju neke nepredviđene situacije. No, dok je na, primjerice, pametnim telefonima napraviti backup čas posla, s Windows „pogonjenim“ računalima postoje određeni problemi.

Naime, sofver nije besplatan u većini slučajeva, ali postoje rješenja koja ne koštaju ni lipe i tu ćemo donijeti ona najbolja te na taj način pomoći da jedini trošak koji imate bude vaše vrijeme.

1. Easeus Todo Backup Free

Omogućava da kreirate image diska čak i za Linux operativni sustav i nudi potpuni backup. Na ovoj listi uvjerljivo je prvi izbor, ponajviše zbog svih dodataka koji postoje. Primjerice, Smart Backup automatski radi backup za Documents, favoritese u internetskom pregledniku i sve što imate na desktopu. Ujedno, može se Smart Backup postaviti da se aktivira u određenom vremenskom razdoblju, tipa na dnevnoj ili tjednoj bazi.

Nije ni to sve, nudi se mogućnost enkripcije za image koji radite, kao i optimizacija s SSD diskovima pa da sve skupa bude brže no inače. Također, ako se odlučite za plaćanje pretplate, tad se otvara mogućnost podešavanja gašenja računal automatski kad je backup gotov.

2. Comodo BackUp

Nudi kompletan backup i sličan je kao Easeus Todo Backup Free, ali uz nekoliko mana. Ne nudi Linux kompatibilnost, za stvaranje image diska potrebno je preuzeti Windows Automated Installation Kit, a u besplatnoj verziji moguće je napraviti backup samo za 10GB podataka. Ujedno, nema tako sjajne mogućnosti kao što je Smart Backup, ali ima precizno registriranje pa je backup ipak pregledniji u konačnici no ko ijednog alat na listi.

Inače, plaćena verzija je 7,99 američkih dolara mjesečno i za to dobijete 100GB, što je ponovno limitirajuće. No, postoji namještanje backupa u vremenskim intervalima pa je to barem plus.

3. AOMEI Backupper Standard

Ovo je daleko najjednostavniji alat na listi i to mu je najveća prednost. U samo nekoliko koraka napravi se image, a i kompletni početnici bi se snašli uz tako kvalitetno sučelje, koje vodi korisnika prema cilju. Također možete podeseiti kad da se backup automatski odvija i sve je poprilično kvalitetno izvedeno, samo što nedostaje više opcija tako da zapravo image ostaje najvrednija opcija. I najsigurnija.

4. Personal Backup

Malen, lagan, brz i jednostavan. Za sve one koji ne pridaju backupu neku enormnu pažnju, već ga smatraju kao nužnost, ovo je idealan alat. Nudi apsolutno sve što i konkurencija, samo ne nudi toliko mogućnosti i morate ručno provjeravati kad je backup završen jer bi u suprotnom mogli ostati bez svega.

5. Genie Timeline Free

Identičan po mogućnostima kao AOMEI Backupper Standard, a ima i identične mane. No, ima svoju iOS aplikaciju i to je veliki plus. Veliki minus je što besplatna verzija ne nudi image backup, ali korisnicima se konstantno nudi kao mogućnost, a kad kliknu sve se može završiti samo ako se i plati...