Najbolji besplatni softver za optimizaciju PC-a

Najbolji besplatni softver za optimizaciju PC-a
Fotolia

Osobno računalo vas nakon nekoliko godina korištenja svakako mogu polako početi ostavljati na cjedilu, ali da biste poboljšali situaciju poslužit će softver za optimizaciju računala. Postoje uistinu sjajni besplatni alati, koji će na jednostavan način pomoći vašem ljubimcu.

S obzirom da većina takvih softverskih rješenja košta i teško je u masi pronaći ona uistinu besplatna, tu smo mi da vam pomognemo. Stoga, donosimo pet trenutno najboljih na tržištu.

1. Iolo System Mechanic

Uklanja junk fileove i neželjene aplikacije, blokira bloatware i sprečava automatsko pokretanje programa u pozadini, čisti radnu memoriju, briše logove, povijest internetskih preglednika i predmemoriju. Time ne samo da se oslobađa prostor već i ubrzava rad računala te uklanja trag na internetu pa je i privatnost zaštićena.

Naravno, postoji i premium verzija, koja omogućava korištenje softvera na koliko god uređaja želite, ali i nudi alat koji vraća ono što ste obrisali. Košta 40 američkih dolara.

2. IObit Advanced SystemCare

Besplatna verzija nudi osnovnu optimizaciju i "čisti" nepotrebne stvari na računalu. Ali, minus je što se prilikom instalacije nudi previše programa koje vjerojatno ne želite imati na računalu. Uz to, plaćena verzija nudi "ono pravo", a košta 20 dolara godišnje i za to možete softver postaviti na do tri računala. Sve u svemu, odličan alat, ali besplatna verzija ipak ima previše minusa u odnosu na Iolo System Mechanic.

3. Piriform CCleaner

Ako želite "očistiti" računalo, nema boljeg besplatnog alata za to. Prodire i na "najudaljenija" mjesta vašeg računala te obavlja detaljan posao. Ako platite 20 dolara, dobijete i zaštitu u realnom vremenu, ali i sve mogućnosti koje nude i drugi optimizatori.

4. The PC Decrapifier

Ovaj alat služi sjajno kad nabavite novo računalo. Pokrenite ga i riješit ćete se svih nepotrebnih stvari na njemu pa će od samog starta biti brže i bolje. Toliko dobro čisti da čak nije potrebna ni instalacija, tako da kad ga ne koristite, nema tragova.

5. Razer Cortex: Game Booster

Ime sve govori, ovaj alat služi gamerima. Ukida sve performanse u pozadini i svu snagu preusmjerava u igru koju u tom trenutku igrate. Vrlo je koristan i kompatibilan s Windows 7, 8 i 10.