Najbolji besplatni alati za uređivanje slika

Najbolji besplatni alati za uređivanje slika

Popularni Photoshop legalnim putem može posjedovati manji broj ljudi, ali mnogi su ipak imali prilike na ovaj ili onaj način raditi s njime te se uvjeriti koliko je koristan. No, s obzirom na nedostupnost većini smrtnika, treba se okrenuti alternativi, koja polako hvata korak.

Ne potpuno, ipak je riječ o besplatnim alatima, ali za osnovne potrebe ovi će photo editori napraviti mnogo od onoga što vam kao korisniku treba.

1. GIMP

Nije kao Photoshop, ali nije ni daleko. Ukoliko niste profesionalac, GIMP je odlično rješenje jer nudi sve ono osnovno što svakome treba za rad s fotografijama. Uz to, ima brojne dodatke u kojima će se pronaći i oni napredniji korisnici.

2. Paint.NET

Manje je više. To najbolje vrijedi u slučaju Paint.NET, koji je iznimno jednostavan alat i pruža osnovne stvari svakom korisniku koji želi uređivati fotografije. Također, ovdje nije riječ o jeftinoj kopiji Microsoftova Painta, iako je bio zamišljen kao njegova verzija. Samo korisničko sučelje podsjetit će vas na originalni Paint, ali mogućnost neće. Ima čak i 3D mogućnost rotacije i zumiranja, brojne filtere i dodatke. A Pain.NET zajednica svakodnevno radi na tome da ga poboljša.

3. Photo Pos Pro

Ovdje je riječ o alatu koji nudi sve što i GIMP, od dodataka, predložaka i filtera, a uz to je nekako jednostavnije načinjen pa korisnik može lakše manevrirati kroz njega. Problem je jedino u tome što besplatna verzija omogućava isključivo pospremanje fotografija u rezoluciji 1024x1024, a to je ogroman minus.

4. PhotoScape

Ovaj alat kao prednosti ima konvertiranje RAW formata u JPG ili JPEG, a omogućava i stvaranje GIF animacija. Upravo to mu je najveća prednost, iako ne zaostaje ni po pitanju drugih mogućnosti, ali prvenstveno ga preporučamo onima koji rade s RAW formatom ili ih zanimaju GIF animacije.

5. Fotor

Ovdje je prije svega riječ o alatu koji poboljšava fotografije, a ne da ih se kroz njega može uređivati. Zato ima mnogo filtera i dodataka koji se tiču samog poboljšanja fotografije. A najveća prednost je što može procesuirati sve fotografije odjednom, a to je ono što konkurenciji nedostaje.

Još iz kategorije

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

20.10.2018. komentiraj

U zagrebačkom Plaza Event Centru danas će se održati osamnaesto izdanje Fotosajma. Na tom, sada već tradicionalnom događaju, posjetitelji će imati prigodu vidjeti brojne novitete.

Microsoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day

Microsoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day

19.10.2018. komentiraj

Microsoft Hrvatska u Zagrebu je pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day u Zagrebu, koja je po prvi put okupila stručnjake iz domaće Dynamics 365 zajednice. Iz Microsofta ističu da je cilj ovakvog okupljanja razmijeniti iskustva među partnerima, podijeliti najnovije obavijesti iz područja licenciranja te informirati o najnovijim promjenama u sferi portfelja proizvoda Dynamics 365, kao i razmijeniti mišljenja i ideje o trenutnim izazovima i postignućima unutar same zajednice.

INFOGRAFIKA: TOP 10 najpodržanijih Kickstarter projekata

INFOGRAFIKA: TOP 10 najpodržanijih Kickstarter projekata

19.10.2018. komentiraj

Kartaška igra Exploding Kittens namijenjena djeci starijoj od sedam godina možda nikad ne bi ugledala svjelot dana da nije bilo Kickstartera, gdje su ljudi sami donirali novac kako bi projekt uspio. Jer, zbog imena nijedna vodeća kompanija na tržištu kartaških igara nije željela poduprijeti financijski Exploding Kittens.