Najbolji besplatni alati za uređivanje slika

Najbolji besplatni alati za uređivanje slika

Popularni Photoshop legalnim putem može posjedovati manji broj ljudi, ali mnogi su ipak imali prilike na ovaj ili onaj način raditi s njime te se uvjeriti koliko je koristan. No, s obzirom na nedostupnost većini smrtnika, treba se okrenuti alternativi, koja polako hvata korak.

Ne potpuno, ipak je riječ o besplatnim alatima, ali za osnovne potrebe ovi će photo editori napraviti mnogo od onoga što vam kao korisniku treba.

1. GIMP

Nije kao Photoshop, ali nije ni daleko. Ukoliko niste profesionalac, GIMP je odlično rješenje jer nudi sve ono osnovno što svakome treba za rad s fotografijama. Uz to, ima brojne dodatke u kojima će se pronaći i oni napredniji korisnici.

2. Paint.NET

Manje je više. To najbolje vrijedi u slučaju Paint.NET, koji je iznimno jednostavan alat i pruža osnovne stvari svakom korisniku koji želi uređivati fotografije. Također, ovdje nije riječ o jeftinoj kopiji Microsoftova Painta, iako je bio zamišljen kao njegova verzija. Samo korisničko sučelje podsjetit će vas na originalni Paint, ali mogućnost neće. Ima čak i 3D mogućnost rotacije i zumiranja, brojne filtere i dodatke. A Pain.NET zajednica svakodnevno radi na tome da ga poboljša.

3. Photo Pos Pro

Ovdje je riječ o alatu koji nudi sve što i GIMP, od dodataka, predložaka i filtera, a uz to je nekako jednostavnije načinjen pa korisnik može lakše manevrirati kroz njega. Problem je jedino u tome što besplatna verzija omogućava isključivo pospremanje fotografija u rezoluciji 1024x1024, a to je ogroman minus.

4. PhotoScape

Ovaj alat kao prednosti ima konvertiranje RAW formata u JPG ili JPEG, a omogućava i stvaranje GIF animacija. Upravo to mu je najveća prednost, iako ne zaostaje ni po pitanju drugih mogućnosti, ali prvenstveno ga preporučamo onima koji rade s RAW formatom ili ih zanimaju GIF animacije.

5. Fotor

Ovdje je prije svega riječ o alatu koji poboljšava fotografije, a ne da ih se kroz njega može uređivati. Zato ima mnogo filtera i dodataka koji se tiču samog poboljšanja fotografije. A najveća prednost je što može procesuirati sve fotografije odjednom, a to je ono što konkurenciji nedostaje.

Još iz kategorije

IBM: Napravimo rješenja koja će nas bolje braniti od katastrofa i nepogoda

IBM: Napravimo rješenja koja će nas bolje braniti od katastrofa i nepogoda

24.05.2018. komentiraj

Tvrtka IBM i njeni partneri, objavili su danas pokretanje globalne inicijative Call for Code, najvećeg i najambicioznijeg projekta koji treba okupiti startup tvrtke, akademsku zajednicu i softverske kompanije u suprotstavljanju jednom od najvećih društvenih problema današnjice: izradi boljih rješenja za prevenciju, pravodobnu reakciju i brži oporavak od prirodnih katastrofa.

Završilo treće izdanje humanitarnog gaming turnira

Završilo treće izdanje humanitarnog gaming turnira

24.05.2018. komentiraj

Nakon dva dana punih okršaja u atraktivnoj gaming areni, završilo je četvrto izdanje turnira Good Game Zagreb 2018 powered by Vipnet. Pamtit će se kao najveće izdanje u povijesti, po rekordnom broju prijava kompanija koje su, osim iz Hrvatske, stigle iz Srbije, Slovenije i Austrije, ali i po brojnim popratnim sadržajima koji su privukli stotine obožavatelja esport industrije.

Simpa za svačiji džep uz nove opcije i pogodnosti

Simpa za svačiji džep uz nove opcije i pogodnosti

24.05.2018. komentiraj

Simpino istraživanje korisničkih potreba pokazuje da, kada je u pitanju komunikacija, Hrvati itekako žele biti povezani i pozivima i porukama. Polovica ispitanih kaže da trebaju i minute i poruke u svojim tarifnim paketima.