Najbolje Linux distribucije za početnike

Najbolje Linux distribucije za početnike
Antonio Jularić

Linux bazira svoje postojanje na otvorenosti i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver i sve što korisniku treba nalazi se online, u tzv. distrosima. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za poslovanje.

Iako računala danas sama po sebi najčešće imaju sve što nam treba, pa nije potrebno za drivere odlaziti u "distro", svejedno postoje usluge koje su odlične same po sebi i izdvajaju Linux od ostalih. A trenutno najboljih sedam distrosa za početnike, koji mogu olakšati život, navest ćemo u nastavku teksta pa nekome možda i pomoći.

1. Linux Mint

Dizajniran je da bi olakšao "out-of-the-box" korištenje prvenstveno onima koji obavljaju tranziciju s Windows operativnog sustava. Činit će im se ovaj distro "domaći". Jednostavna je i sama instalacija, odmah dolazi i s potrebnim softverom, štp ubrzava i olakšava sami proces od samog početka. Također, za razliku od drugih distrosa, Mint nudi mogućnost postavljanja pluginova "treće strane" za internetske preglednike, Javu, media kodeke i slično. Postoje različite desktop varijante Minta, kao Cinnamon, MATE i Xfce. Sva tri nude jednostavno sučelje i korisni su u svakom pogledu, što znači da se ne može pogriješiti koju god verziju izabrali.

2. Ubuntu

Najprepoznatljiviji na cijeloj ovoj listi, ima najbolju moguću podršku i to pokriva sve ostale možebitne nedostatke. Nudi besplatan Ubuntu Server, a koristi Debian i Apt pakete za administriranje sustavom, što znači da lako i brzo dobijete svaki softver koji trebate. Također, na njemu je baziran praktički svaki distro pa kad se upoznate s Ubuntu, dalje je sve lako.

3. Elementary OS

Možda i najbolji distro, no ipak nije za potpune Linux početnike pa se nalazi nešto niže na listi. Sadrži custom aplikacije kao Photos, Music, Videos, Calendar, Terminal, Files... Uz to, ima custom desktop okruženje u vidu Pantheona, koji će cijeniti korisnici upoznati s macOS. Elementary OS je baziran na Ubuntu i dolazi sa svim njegovim benefitima, od lake instalacije do Appcentera za brzo podešavanje. Ne zauzima mnogo prostora i stabilan je, a može se pokretati praktički na svemu. Nije ni to sve, dolazi s redovitim nadopunama i nadogradnjama.

4. Peppermint

Orijentiran je oko clouda i to ga čini posebnim. Također je baziran na Ubuntu, ali je i svojevrsni hibrid LXDE i Xfce kad se gleda desktop okruženje. Podsjeća na Windows UI pa je i ovaj distro idealan za one koji su upoznati s radom tog operativnog sustava. Prednost mu je laka integracija web aplikacija kroz njegovu Ice aplikaciju. Ima jednostavno sučelje i ne zahtijeva jake performanse uređaja.

5. Solus

Ovaj distro je posebniji od ostalih, potpuno je nov i izgledom podosta ugodan oku. Zanimljivo, ni na čemu nije baziran, što znači da je iz temelja nov, što nije nimalo loše. I dolazi u tri "okusa", Budgie, Gnome i MATE, pa svi imaju ponešto za izabrati. Nadopunjava se redovito, što mu daje stabilnost. Ali, ovo je prvenstveno izbora za one kojima je dosta Ubuntu baziranih distrosa, koji zapravo u temeljima izgledaju identično. Stoga, ako želite nešto novo i svježe u Linux svijetu, Solus je za vas.

6. Manjaro Linux

Baziran na Arch Linux, Manjaro je jedan od najkompleksnijih Linux distrosa uopće. No, pozitivno u cijeloj priči jest da kad se instalira, više nije potrebno zamarati se nadogradnjama ili nadopunama softvera jer se to sve obavlja automatski i nevezano uz korisnike. Izgledom podsjeća na Windows operativni sustav, ima poboljšanu detekciju hardvera i nudi stabilna softverska rješenja. Mana je što NET verziju možete sami postaviti, ali nije toliko stabilna i kvalitetna kao kod drugih rješenja.

7. Zorin OS

I još jedan Linux distro koji će biti lak za korištenje onima upoznatima s Windows operativnim sustavom. Dolazi s povećim brojem predinstaliranog softvera, ima sjajan theme engine zvan "Zorin look changer" koji nudi razne mogućnosti po pitanju prilagodbi (eng., customization) te dolazi s Wine i PlayOnLinux pa tako oni koji vole igre, mogu ih zaigrati bez obzira jesu li kompatibilne samo s Windows operativnim sustavom. Dakako, isto vrijedi i za Windows app, Zorin OS ih sve može "vrtjeti".