Nagrada Siemens CEE Press Award 2019

Nagrada Siemens CEE Press Award 2019

Foto: Ilustracija

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog natječaja, novinarska nagrada Siemens CEE Press Award ulazi u sljedeću fazu. Ove godine Siemens nagrađuje najbolje novinarske radove na temu „Digitalna budućnost gradova, industrije i energetike“. Natječaj se provodi u jedanaest zemalja srednje i jugoistočne Europe (Slovačka, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Ukrajina, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Srbija i Austrija) te Izraelu.

Svrha natječaja jest nagrađivanje medijskog izvještavanja o ključnim temama modernog društva i promicanje razmjene između novinara iz cijele regije CEE. U natječaju mogu sudjelovati svi predstavnici medija koji svoje objavljene radove na temu „Digitalna budućnost gradova, industrije i energetike“ dostave do 31. ožujka 2019. To obuhvaća sve tekstualne članke iz tiskanih i internetskih medija, reportaže agencijskih novinara, kao i priloge u elektroničkim medijima te televizijske i radijske priloge objavljene u razdoblju između 1. kolovoza 2018. i 31. ožujka 2019. Dostavljeni radovi moraju biti na temu „Digitalna budućnost gradova, industrije i energetike“ u nacionalnom ili međunarodnom kontekstu i sadržavati informacije u skladu s odgovarajućim formatom.

"Naše društvo i njegova industrijska baza sve su više digitalizirani. Istovremeno, inteligentna infrastruktura i zgrade postepeno čine naše gradove pametnijima. No s druge strane energetski sektor suočen je s izazovom pronalaženja novih načina za „napajanjeˮ svih ovih korjenitih promjena koje izmjenjuju svijet u kojem živimo. Za to nam trebaju pametne mreže, pogotovo ako želimo uspješno dovršiti proces energetske tranzicije i odgovoriti na potrebe za čistom energijom u budućnosti. Drugim riječima, digitalna budućnost gradova, industrije i energije obuhvaća različite elemente iz širokog raspona industrijskih disciplina.

Kao tehnološki lider, kompanija Siemens aktivna je u svim navedenim područjima s posebnim naglaskom na digitalizaciju, automatizaciju i elektrifikaciju. Slijedom navedenog, smatramo da je važno u prvi plan staviti i odati veliku počast novinarskim radovima koji iziskuju mnogo vremena za istraživanje, krase ih jezične bravure te promiču društvenu odgovornost. Ovo činimo zato što čvrsto vjerujemo da će promjene koje se odvijaju upravo sada naposljetku utjecati na sve nas. A ukazivanje na smjer u kojemu bi digitalna budućnost gradova, industrije i energetike mogla odgovorno, neprimjetno i obuhvatno krenuti koristi cijelom društvu i potrebno ga je naglasiti," objašnjava Katharina Swoboda, voditeljica Korporativnih komunikacija za Siemensa Austrije te srednju i jugoistočnu Europu.

U svakoj zemlji sudionici dostavljene radove ocjenjivat će stručni žiri. Pobjednik iz svake zemlje ulazi u završnicu natječaja, koja će se održati početkom lipnja 2019. u Siemens Cityju u Beču. Tu će tijekom gala-večeri biti odano priznanje trima najboljim novinarskim radovima središnje i istočne Europe. Svaki od triju pobjednika dobit će ček u vrijednosti od 1.000 eura.

Još iz kategorije

I u 2018. godini povećana vrijednost robne razmjene EU

I u 2018. godini povećana vrijednost robne razmjene EU

17.02.2019. komentiraj

Prema danas objavljenim privremenim podacima Eurostata, ukupna vrijednost robne razmjene EU s ostatkom svijeta povećana je u prošloj godini za 5,3%, osjetno manje nego u prethodnoj godini kada je povećana za 8,0%. Pritom je vrijednost robnog izvoza povećana za 4,0%, a uvoza za 6,5%, što je dovelo do negativnog salda te razmjene u visini od 22,6 milijardi eura.

Svjetski poznat etički haker gostuje na Danima komunikacija

Svjetski poznat etički haker gostuje na Danima komunikacija

16.02.2019. komentiraj

Vjerojatno već znate da se krajem ožujka održava ovogodišnje izdanje Dana komunikacija. Organizatori pomalo otkrivaju detalje programa, a ovog su tjedna najavili još jednog zanimljivog gosta.

Hrvati manje razgovaraju, više pišu poruke i ljubav izražavaju emojijima

Hrvati manje razgovaraju, više pišu poruke i ljubav izražavaju emojijima

16.02.2019. komentiraj

U istraživanju koje je Huawei proveo među 2585 ispitanika, Hrvati u ljubavnim odnosima više pišu poruke nego što razgovaraju na mobitel kojeg gotovo stalno nose sa sobom. Tako uređaje redovito nose i u kupaonicu i na WC, a ljubav najčešće izražavaju emojijem i to onim u obliku srca.