Nagli skok Bitcoina na 8000 dolara podsjeća na već viđeni balon

Nagli skok Bitcoina na 8000 dolara podsjeća na već viđeni balon

Foto: DepositPhotos

Bitcoin se vratio u visine kao prije nešto manje od dvije godine i vrijedi skoro osam tisuća američkih dolara, što je sjajan pokazatelj svima uključenima na tržište, ali i onima koji uporno žele da to tržište doživi potpuni krah.

Zanimljivo je da se ovaj rast dogodio svega nekoliko dana nakon što je slavodobitno objavljeno da je Bitcoin premašio šest tisuća dolara vrijednosti pa na taj način bacio po strani sve one prognoze koje su sugerirale daljnji pad i nemogućnost probijanja granice od pet tisuća dolara kroz ovu godinu. Sad je jasno da su bile potpuno promašene i vrlo je lako da će aktualnih 7963 dolara vrlo brzo biti nadmašeno.

Ujedno, ova vrijednost najveća je od srpnja prošle godine pa se može slobodno kazati i da je ono najgore iza nas. Naime, u nekim trenucima krajem prošle i početkom ove godine, Bitcoin je pao na tri i manje tisuća dolara. Naravno da su tad bile prisutne najcrnje misli, ali uporna zajednica dala si je truda, nije odustajala i čini se da Bitcoin neće tako brzo nikamo otići.

Slobodno se sad mogu apsolutno svi optimisti nadati da je prosinac 2017. dostižan. Tad je ova najpopularnija i najmoćnija kriptovaluta vrijedila 19511 dolara. Kad bi se to uistinu dogodilo, ponovno bismo svjedočili rastu zanimanja kao u tom periodu, odnosno, kupovini Bitcoina kao nikad prije. Ali i prodaji...

Ne samo to, kad bi se sve to ponovilo, proizvođači osobnih računala bi profitirali, kao i proizvođači komponentni za njih, prvenstveno onih vezanih za procesorske i grafičke mogućnosti. A nije ni to sve, proizvođači pametnih telefona koji su se okrenuli kriptovalutama, kao HTC, sigurno će na tržištu doživjeti određeni pozitivni impuls.

Samo, s ovim vijestima treba očekivati da će se pojaviti i vijesti o porastu hakerskog rudarenja kriptovaluta, što je kroz 2018. i ovu godinu podosta splasnulo i izgubilo na značaju zbog nemogućnosti ostvarivanja konkretnije financijske koristi. Kako god, dobro nam došao natrag Bitcoin i uživajmo u promatranju kamo će ovoga puta cijela ova priča otići.

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.