Način na koji se na mobitelima prebacujemo iz aplikacije u aplikaciju je gotovo isti kod svih

Način na koji se na mobitelima prebacujemo iz aplikacije u aplikaciju je gotovo isti kod svih
DepositPhotos

Iako na pametnim telefonima provodimo veći dio dana, način na koji ih koristimo poprilično je identičan gledajući od osobe do osobe, što je u istraživanju potvrdio tim stručnjaka s britanskog sveučilišta Cardiff i nizozemskog sveučilišta Maastricht, a potom i sve objavio u znanstvenom radu Royal Society Open Science.

Naime, u istraživanje su uvrstili 53 osobe i potom šest tjedana pratili njihovo ponašanje uz pomoć aplikacije Tymer. Ono što ih je zanimalo jest način na koji se osobe prebacuju iz aplikacije u aplikaciju. Uzorak je praktički identičan i to nudi neke zanimljive detalje vezane uz sami način na koji svi skupa boravimo uz pametne telefone.

S obzirom da je tih 53 izabranika ukupno napravilo 192 tisuće promjena aplikacija, jasno da istraživanje ima svoju težinu. U prosjeku, svaki od sudionika imao je 60 individualnih aplikacija i načinio je 87 promjena dnevno. Uočeno je i da kod svakog od sudionika druga najkorištenija aplikacija ima oko 73 posto "popularnosti" one najkorištenije.

Uočeno je i da čim otključamo pametni telefon, najčešće ćemo pratiti poseban i nama svojestven uzorak ponašanja prema aplikacijama, u kojem pristupamo isprva onima najpopularnijima i povremeno prolazimo kroz one manje popularne dok ne nađemo što tražimo. To se objašnjava ograničenjima ljudskog mozga, koji nije sposoban upamtiti sve aplikacije na uređaju pa uvijek korisnik neko vrijeme provede tražiti one koje su manje popularne.

Kad se pak gledaju konkretno najpopularnije aplikacije, WhatsApp je na vrhu jer je kod 34 posto korisnika najpopularniji, dok je kod 21 posto Facebook odmah na drugom mjestu.

Sljedeće što ovaj tim stručnjaka želi doznati jest koliko raspoloženje utječe na način korištenja pametnih telefona, odnosno, prebacivanja s aplikacije na aplikaciju i sigurno će biti zanimljivo popratiti rad na tu temu.