Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe

Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe

Foto: Fotolia

Proteklog vikenda, na poziv Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovali su u dvije akcije identificiranja radiofrekvencijskih lokatora, koji se aktiviraju u slučaju nesreće. HGSS Stanica Makarska zaprimila je u subotu, 11. svibnja, informaciju od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS.

U jutarnjim satima prva ekipa, koju su činili pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radilo o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvan i HAKOM.

U kratkom vremenskom roku, uz pomoć HAKOM-ovih stručnjaka, vozila i opreme,  lociran je izvor SOS signala te je ustanovljeno kako se, srećom, ovom prigodom radilo o ljudskom nemaru. I ova, 12-satna akcija pokazala je dobru suradnju svih žurnih službi koje su uspješno nakon 12 sati privele akciju kraju.

U nedjelju, 12. svibnja, slična situacija ponovila se na području Splita, a prijava je upućivala na brodsku havariju, jer se aktivirao brodski SOS uređaj. Ponovnom brzom akcijom HAKOM-a, na poziv HGSS-a, uređaj je lociran na jahti na vezu u ACI Marini u Splitu. Utvrđeno je kako se radilo o lažnom slučaju uzbunjivanja.

I ovom se prigodom pokazala važnost HAKOM-ove mjerne opreme i mjernih vozila, iako srećom nije bilo ugroze ljudskih života, tvrde u domaćem telekomunikacijskom regulatoru.

Još iz kategorije

Inovacije su ključ uspjeha

Inovacije su ključ uspjeha

20.07.2019. komentiraj

Jedan od najvećih europskih pokretača inovacija na području održive energije, InnoEnergy, 3. i 4. listopada u Parizu održava „The Business Booster“ (TBB) kojim se želi potaknuti novi način promišljanja i uvesti humaniji pristup u proces tranzicije čiste energije te u fokus staviti prosperitet i kvalitetu života ljudi. Na prestižnom događaju u francuskoj prijestolnici sudjelovat će i hrvatska agro - tehnološka tvrtka iz sektora čiste tehnologije Hortilab, specijalizirana za inovativan in vitro uzgoj vrhunskog akvarijskog bilja.

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

19.07.2019. komentiraj

Huawei je najavio svoj InFocus natječaj za ovu godinu. On je podijeljen u šest kategorija od kojih je pet vezano uz fotografiju, dok je jedna posvećena video formatu. InFocus je namijenjen svim Huawei korisnicima koji mogu poslati svoje radove u jednoj od kategorija putem internetske stranice natječaja.

Čak 35 posto Europljana prije odabralo pametni telefon s punom baterijom nego novac

Čak 35 posto Europljana prije odabralo pametni telefon s punom baterijom nego novac

19.07.2019. komentiraj

Pametni telefoni, a pogotovo njihove baterije koje nam pomažu da ispunimo svoje svakodnevne obveze, postali su jedan od glavnih fizičkih, emocionalnih i psihičkih društvenih potreba. To pokazuje i najnovije istraživanje koje je Samsung proveo u suradnji s Atomik Research, neovisnom istraživačkom agencijom.