Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe

Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe

Foto: Fotolia

Proteklog vikenda, na poziv Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovali su u dvije akcije identificiranja radiofrekvencijskih lokatora, koji se aktiviraju u slučaju nesreće. HGSS Stanica Makarska zaprimila je u subotu, 11. svibnja, informaciju od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS.

U jutarnjim satima prva ekipa, koju su činili pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radilo o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvan i HAKOM.

U kratkom vremenskom roku, uz pomoć HAKOM-ovih stručnjaka, vozila i opreme,  lociran je izvor SOS signala te je ustanovljeno kako se, srećom, ovom prigodom radilo o ljudskom nemaru. I ova, 12-satna akcija pokazala je dobru suradnju svih žurnih službi koje su uspješno nakon 12 sati privele akciju kraju.

U nedjelju, 12. svibnja, slična situacija ponovila se na području Splita, a prijava je upućivala na brodsku havariju, jer se aktivirao brodski SOS uređaj. Ponovnom brzom akcijom HAKOM-a, na poziv HGSS-a, uređaj je lociran na jahti na vezu u ACI Marini u Splitu. Utvrđeno je kako se radilo o lažnom slučaju uzbunjivanja.

I ovom se prigodom pokazala važnost HAKOM-ove mjerne opreme i mjernih vozila, iako srećom nije bilo ugroze ljudskih života, tvrde u domaćem telekomunikacijskom regulatoru.

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.