Na Islandu ukradeno čak 600 servera radi rudarenja kriptovaluta

Na Islandu ukradeno čak 600 servera radi rudarenja kriptovaluta

Foto: Pixabay

Island je mala, ponosna i bogata zemlja, koja se diči izostankom kriminala, visokom stopom zaposlenosti i obrazovanjem stanovnika. Zato je izniman šok ono što su vješti lopovi uspjeli postići krajem prošle i početkom ove godine krađom čak 600 servera iz tamošnjih podatkovnih centara.

Policija se oglasila odmah nakon nevjerojatne krađe i navela da tako nešto nikad nije zabilježeno na Islandu, ali i da je 11 osumnjičenih osoba uhićeno. Naime, ukralo se opreme u vrijednosti oko dva milijuna američkih dolara. A razlog takvog čina su kriptovalute. Odnosno, njihovo rudarenje s obzirom na snagu servera, koji i jesu namijenjeni takvom cilju.

Problem u cijeloj priči jest što oprema nije pronađena, bez obzira na uhićenja. Dakle, osobe koje su potencijalno sudjelovale u svemu, a među njima je i jedat zaštitar, nisu otkrile nikakve vrijedne informacije. No, velika je vjerojatnost da su krivi jer policija je u dogovoru s medijima tajila informacije o krađama u prosincu i siječnju kako krivci ne bi bili alarmirani te možda napravili krive korake.

Zapravo ne čudi što nisu ništa od opreme pronašli jer pravo se bogatstvo se krije unutar svakog od servera. Naime, x86 je poprilično generičan pa to ne čudi, bitni su grafički procesori (GPU) i radna memorija (RAM), najbitnije komponente za kvalitetno rudarenje kriptovaluta, o kojima god da se radilo.

Inače, Island je pravi raj za rudarenje kriptovaluta zbog jeftine energije i niskih temperatura, što je idealno kad se radi o samom radu podatkovnih centara, opreme u njima, ali i troškovima. Bilo je samo pitanje trenutka kad će netko doći na ideju učiniti nešto protuzakonito da bi se brzo obogatio.

Samo, malo tko bi se nadao da će doći do ovakvog lopovluka, koji prokazuje sigurnosne propuste i ukoliko cijeli slučaj ne bude riješen s pronađenim krivcima i opremom, brzo bi i drugi kriminalci mogli dobiti motive činiti ovako nešto...

Još iz kategorije

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.

Održan SAP NOW Zagreb

Održan SAP NOW Zagreb

15.06.2018. komentiraj

Prvo izdanje događanja SAP NOW Zagreb, ponovilo je uspjeh svog prethodnika SAP Foruma te okupilo preko 600 domaćih i stranih stručnjaka koji su kroz seriju predavanja, primjera iz prakse i panela raspravljali o budućnosti inteligentnih tvrtki. Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP d.o.o., koja je naglasila kako se poslovanje budućnosti temelji na pametnom povezivanju ljudi, tehnologija i kompanija.