MWC 2018: Zanimljivi noviteti iz Huaweija

MWC 2018: Zanimljivi noviteti iz Huaweija
Goran Matošević/Tomich Productions

Huawei je danas u Barceloni, uoči službenog početka ovogodišnjeg Mobile World Congressa, predstavio zanimljive novitete. Među njima, očekivano, nisu bili novi telefoni serije P, koji će biti prezentirani krajem ožujka u Parizu.

Richard Yu, generalni direktor Huawei Consumer Business Group, uoči prezentacije novih proizvoda, istaknuo je odlične poslovne rezultate ostvarene u protekloj godini. Tijekom 2017 prodano je 30 posto više pametnih telefona nego godinu ranije, ali je, kaže Yu, osjetno podignuta svijest o brendu u cijelom svijetu.

Od novih uređaja Huawei je pokazao novo prijenosno računalo MateBook X Pro s FullView ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 13,9 inča, sada s omjerom stranica od 3:2, rezolucije 3000x2000 piksela. Odlikuju ga visoka svjetlina i kontrast te vjerne boje, ali i novi, moderniji dizajn u kojem je puno pozornosti posvećeno detaljima.

Također ima i vrlo malu masu od samo 1,33 kilograma, a uređaj je tanji od Appleovog MacBooka Pro. Smanjenje mase i dimenzija postignuto je zahvaljujući novim rješenjima za hlađenje koja povećavaju učinkovitost iskorištenja energije za 20 posto. Također su instalirana nova rješenja za kvalitetniju reprodukciju slike i zvuka te snažnija baterija koja nominalno može pogoniti uređaj od 12 do 15 sati ovisno o upotrebi.

Vrlo su zanimljiva i sigurnosna rješenjima među kojima se posebno ističe dugme za paljenje i gašenje uređaja s ugrađenim čitačem otiska prsta. Iz Huaweija su se pohvalili i činjenicom da se uređaj vrlo brzo pali, bilo da je prethodno bio ugašen, u hibernaciji, ili u Sleep modu. Zgodan detalj je 'skrivena kamera' koja se nalazi ispod tipke F6. I na klik se podiže i postaje aktivna. Time niti oni paranoični neće morati lijepiti selotejp, flastere ili nešto drugo preko kamera kako bih se ne bi moglo špijunirati. Jednostavno spuste kameru i to je to!

Također valja istaknuti kako je punjač sada vrlo kompaktnih dimenzija i istovjetan onome za pametne telefone s USB-C konektorom. Prema specifikaciji proizvođača, za pola sata punjenja uređaj a dostatno napajanja za do 6 sati rada.

Predstavljeni su i novi tableti MediaPad M5. Dijagonale uređaja iz serije su 10,8 i 8,4 inča, a Huawei je i ovom prilikom veliku pozornost posvetio modernom dizajnu. Rezolucija zaslona je 2560x1600 piksela te je gustoća točkica po inču veća od konkurentskih uređaja iz Applea. Novi tableti dolaze s četiri zvučnika, a rješenje zvuka ostvareno je u suradnji s Harman/Kardonom.

Iako je riječ o 'slate' tabletu, njegove se opcije produktivnosti kod Pro modela mogu značajno povećati uz M-Pen olovku i posebnu futrolu s ugrađenom tipkovnicom. Stavljanjem uređaja u ležište iznad tipkovnice, on se pretvara u kompaktno računalo s desktop verzijom operativnog sustava. Novi M-Pen ima čak 4096 stupnjeva detekcije pritiska čime postaje vrlo iskoristiv za više skupina korisnika.

MateBook X Pro prijenosna računala na tržište će stići u drugom kvartalu ove godine. Maloprodajne cijene kretat će se od 1499 do 1899 eura, ovisno o konfiguraciji. MediaPad M5 također stiže uskoro, odnosno u drugom tromjesečju 2018. verzija s 8,4 inča zaslonom stajat će od 349 do 499 eura, a 10,8 inčna od 399 do 549 eura. M5 Pro uređaji prodavat će se od 499 do 599 eura.