MWC 2018: Zanimljivi noviteti iz Huaweija

MWC 2018: Zanimljivi noviteti iz Huaweija

Foto: Goran Matošević/Tomich Productions

Huawei je danas u Barceloni, uoči službenog početka ovogodišnjeg Mobile World Congressa, predstavio zanimljive novitete. Među njima, očekivano, nisu bili novi telefoni serije P, koji će biti prezentirani krajem ožujka u Parizu.

Richard Yu, generalni direktor Huawei Consumer Business Group, uoči prezentacije novih proizvoda, istaknuo je odlične poslovne rezultate ostvarene u protekloj godini. Tijekom 2017 prodano je 30 posto više pametnih telefona nego godinu ranije, ali je, kaže Yu, osjetno podignuta svijest o brendu u cijelom svijetu.

Od novih uređaja Huawei je pokazao novo prijenosno računalo MateBook X Pro s FullView ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 13,9 inča, sada s omjerom stranica od 3:2, rezolucije 3000x2000 piksela. Odlikuju ga visoka svjetlina i kontrast te vjerne boje, ali i novi, moderniji dizajn u kojem je puno pozornosti posvećeno detaljima.

Također ima i vrlo malu masu od samo 1,33 kilograma, a uređaj je tanji od Appleovog MacBooka Pro. Smanjenje mase i dimenzija postignuto je zahvaljujući novim rješenjima za hlađenje koja povećavaju učinkovitost iskorištenja energije za 20 posto. Također su instalirana nova rješenja za kvalitetniju reprodukciju slike i zvuka te snažnija baterija koja nominalno može pogoniti uređaj od 12 do 15 sati ovisno o upotrebi.

Vrlo su zanimljiva i sigurnosna rješenjima među kojima se posebno ističe dugme za paljenje i gašenje uređaja s ugrađenim čitačem otiska prsta. Iz Huaweija su se pohvalili i činjenicom da se uređaj vrlo brzo pali, bilo da je prethodno bio ugašen, u hibernaciji, ili u Sleep modu. Zgodan detalj je 'skrivena kamera' koja se nalazi ispod tipke F6. I na klik se podiže i postaje aktivna. Time niti oni paranoični neće morati lijepiti selotejp, flastere ili nešto drugo preko kamera kako bih se ne bi moglo špijunirati. Jednostavno spuste kameru i to je to!

Također valja istaknuti kako je punjač sada vrlo kompaktnih dimenzija i istovjetan onome za pametne telefone s USB-C konektorom. Prema specifikaciji proizvođača, za pola sata punjenja uređaj a dostatno napajanja za do 6 sati rada.

Predstavljeni su i novi tableti MediaPad M5. Dijagonale uređaja iz serije su 10,8 i 8,4 inča, a Huawei je i ovom prilikom veliku pozornost posvetio modernom dizajnu. Rezolucija zaslona je 2560x1600 piksela te je gustoća točkica po inču veća od konkurentskih uređaja iz Applea. Novi tableti dolaze s četiri zvučnika, a rješenje zvuka ostvareno je u suradnji s Harman/Kardonom.

Iako je riječ o 'slate' tabletu, njegove se opcije produktivnosti kod Pro modela mogu značajno povećati uz M-Pen olovku i posebnu futrolu s ugrađenom tipkovnicom. Stavljanjem uređaja u ležište iznad tipkovnice, on se pretvara u kompaktno računalo s desktop verzijom operativnog sustava. Novi M-Pen ima čak 4096 stupnjeva detekcije pritiska čime postaje vrlo iskoristiv za više skupina korisnika.

MateBook X Pro prijenosna računala na tržište će stići u drugom kvartalu ove godine. Maloprodajne cijene kretat će se od 1499 do 1899 eura, ovisno o konfiguraciji. MediaPad M5 također stiže uskoro, odnosno u drugom tromjesečju 2018. verzija s 8,4 inča zaslonom stajat će od 349 do 499 eura, a 10,8 inčna od 399 do 549 eura. M5 Pro uređaji prodavat će se od 499 do 599 eura.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.