MWC 2018: Zanimljivi noviteti iz Huaweija

MWC 2018: Zanimljivi noviteti iz Huaweija

Foto: Goran Matošević/Tomich Productions

Huawei je danas u Barceloni, uoči službenog početka ovogodišnjeg Mobile World Congressa, predstavio zanimljive novitete. Među njima, očekivano, nisu bili novi telefoni serije P, koji će biti prezentirani krajem ožujka u Parizu.

Richard Yu, generalni direktor Huawei Consumer Business Group, uoči prezentacije novih proizvoda, istaknuo je odlične poslovne rezultate ostvarene u protekloj godini. Tijekom 2017 prodano je 30 posto više pametnih telefona nego godinu ranije, ali je, kaže Yu, osjetno podignuta svijest o brendu u cijelom svijetu.

Od novih uređaja Huawei je pokazao novo prijenosno računalo MateBook X Pro s FullView ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 13,9 inča, sada s omjerom stranica od 3:2, rezolucije 3000x2000 piksela. Odlikuju ga visoka svjetlina i kontrast te vjerne boje, ali i novi, moderniji dizajn u kojem je puno pozornosti posvećeno detaljima.

Također ima i vrlo malu masu od samo 1,33 kilograma, a uređaj je tanji od Appleovog MacBooka Pro. Smanjenje mase i dimenzija postignuto je zahvaljujući novim rješenjima za hlađenje koja povećavaju učinkovitost iskorištenja energije za 20 posto. Također su instalirana nova rješenja za kvalitetniju reprodukciju slike i zvuka te snažnija baterija koja nominalno može pogoniti uređaj od 12 do 15 sati ovisno o upotrebi.

Vrlo su zanimljiva i sigurnosna rješenjima među kojima se posebno ističe dugme za paljenje i gašenje uređaja s ugrađenim čitačem otiska prsta. Iz Huaweija su se pohvalili i činjenicom da se uređaj vrlo brzo pali, bilo da je prethodno bio ugašen, u hibernaciji, ili u Sleep modu. Zgodan detalj je 'skrivena kamera' koja se nalazi ispod tipke F6. I na klik se podiže i postaje aktivna. Time niti oni paranoični neće morati lijepiti selotejp, flastere ili nešto drugo preko kamera kako bih se ne bi moglo špijunirati. Jednostavno spuste kameru i to je to!

Također valja istaknuti kako je punjač sada vrlo kompaktnih dimenzija i istovjetan onome za pametne telefone s USB-C konektorom. Prema specifikaciji proizvođača, za pola sata punjenja uređaj a dostatno napajanja za do 6 sati rada.

Predstavljeni su i novi tableti MediaPad M5. Dijagonale uređaja iz serije su 10,8 i 8,4 inča, a Huawei je i ovom prilikom veliku pozornost posvetio modernom dizajnu. Rezolucija zaslona je 2560x1600 piksela te je gustoća točkica po inču veća od konkurentskih uređaja iz Applea. Novi tableti dolaze s četiri zvučnika, a rješenje zvuka ostvareno je u suradnji s Harman/Kardonom.

Iako je riječ o 'slate' tabletu, njegove se opcije produktivnosti kod Pro modela mogu značajno povećati uz M-Pen olovku i posebnu futrolu s ugrađenom tipkovnicom. Stavljanjem uređaja u ležište iznad tipkovnice, on se pretvara u kompaktno računalo s desktop verzijom operativnog sustava. Novi M-Pen ima čak 4096 stupnjeva detekcije pritiska čime postaje vrlo iskoristiv za više skupina korisnika.

MateBook X Pro prijenosna računala na tržište će stići u drugom kvartalu ove godine. Maloprodajne cijene kretat će se od 1499 do 1899 eura, ovisno o konfiguraciji. MediaPad M5 također stiže uskoro, odnosno u drugom tromjesečju 2018. verzija s 8,4 inča zaslonom stajat će od 349 do 499 eura, a 10,8 inčna od 399 do 549 eura. M5 Pro uređaji prodavat će se od 499 do 599 eura.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.