MWC 2018: Intel radi na 5G PC-ima i mobitelima

MWC 2018: Intel radi na 5G PC-ima i mobitelima
Antonio Jularić

Intel se nije proslavio na tržištu pametnih telefona i tableta, ali to ne znači da je potpuno odustao od te profitabilne industrije. Naime, priliku vidi u mobilnoj mreži pete generacije (5G) te u partnerstvu sa Spreadtrumom radi na prvom pametnom telefonu za nju, dok bi u partnerstvu s kompanijama kao Lenovo, Dell, HP i Microsoft trebao na tržište donijeti „2u1“ 5G računala. Sve to do sredine sljedeće godine!

Iznimno ambiciozno, mora se priznati, ali strategija je u ovom slučaju jasna, uključiti se na tržište dok je još uvijek mlado pa se etablirati i zadržati što duže. Način na koji će 5G biti implementiran u hibridna računala jest kroz Intel XMMM 8000 komercijalne 5G modeme. I to je praktički sve od detalja, ostatak Intel želi predstaviti na Mobile World Congres (MWC) sajmu u Barceloni sljedećeg tjedna.

A predstavit će se nešto konkretno, prototip "2u1" računala, u kojem će se nalaziti osma generacija Core i5 procesora i 5G modem. Velika stvar, u svakom slučaju i bit će zanimljiv vidjeti koliko je uređaj napredan već sad pa da se može još i bolje zamisliti kako će tek izgledati nakon dodatnih otprilike 15 mjeseci razvoja prije no ugleda police trgovina.

I dok to sve izaziva uzbuđenja, pametni telefon je ipak ono što se čeka. Ne toliko zbog činjenice da se radi o pametnom telefonu već zbog činjenice da je to novi pokušaj Intela da se dokaže na tom tržištu s kojeg je neslavno otišao još 2016.

Dakle, 5G pametni telefon također će imati XMMM 8000 5G modeme, ali i Spreadtrumov aplikacijski procesor. Nažalost, više detalja od toga još uvijek nije dostupno, ali svakako će ih biti mnoštvo nakon što Intel u Barceloni pokaže što ima u rukavu. A očito da ima mnogo toga jer toliko pompoznih najava ne bi stizalo bez razloga. I lijepo je vidjeti da je tako, 5G već i prije službenog komercijalnog pojavljivanja potiče jaka imena da se što prisnije uključe na tržištu.