MWC 2018: Intel radi na 5G PC-ima i mobitelima

MWC 2018: Intel radi na 5G PC-ima i mobitelima

Foto: Antonio Jularić

Intel se nije proslavio na tržištu pametnih telefona i tableta, ali to ne znači da je potpuno odustao od te profitabilne industrije. Naime, priliku vidi u mobilnoj mreži pete generacije (5G) te u partnerstvu sa Spreadtrumom radi na prvom pametnom telefonu za nju, dok bi u partnerstvu s kompanijama kao Lenovo, Dell, HP i Microsoft trebao na tržište donijeti „2u1“ 5G računala. Sve to do sredine sljedeće godine!

Iznimno ambiciozno, mora se priznati, ali strategija je u ovom slučaju jasna, uključiti se na tržište dok je još uvijek mlado pa se etablirati i zadržati što duže. Način na koji će 5G biti implementiran u hibridna računala jest kroz Intel XMMM 8000 komercijalne 5G modeme. I to je praktički sve od detalja, ostatak Intel želi predstaviti na Mobile World Congres (MWC) sajmu u Barceloni sljedećeg tjedna.

A predstavit će se nešto konkretno, prototip "2u1" računala, u kojem će se nalaziti osma generacija Core i5 procesora i 5G modem. Velika stvar, u svakom slučaju i bit će zanimljiv vidjeti koliko je uređaj napredan već sad pa da se može još i bolje zamisliti kako će tek izgledati nakon dodatnih otprilike 15 mjeseci razvoja prije no ugleda police trgovina.

I dok to sve izaziva uzbuđenja, pametni telefon je ipak ono što se čeka. Ne toliko zbog činjenice da se radi o pametnom telefonu već zbog činjenice da je to novi pokušaj Intela da se dokaže na tom tržištu s kojeg je neslavno otišao još 2016.

Dakle, 5G pametni telefon također će imati XMMM 8000 5G modeme, ali i Spreadtrumov aplikacijski procesor. Nažalost, više detalja od toga još uvijek nije dostupno, ali svakako će ih biti mnoštvo nakon što Intel u Barceloni pokaže što ima u rukavu. A očito da ima mnogo toga jer toliko pompoznih najava ne bi stizalo bez razloga. I lijepo je vidjeti da je tako, 5G već i prije službenog komercijalnog pojavljivanja potiče jaka imena da se što prisnije uključe na tržištu.

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2019. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2019. godini

12.12.2019. komentiraj

Na temelju pretraživanja u Hrvatskoj tijekom 2019. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Kao najmlađa članica Europske unije, Hrvatska je ove godine održala treće izbore za Europski parlament.

Algebra po uzoru na američka sveučilišta kreće sa svojom linijom odjeće

Algebra po uzoru na američka sveučilišta kreće sa svojom linijom odjeće

12.12.2019. komentiraj

Nastala u suradnji s jednim od vodećih domaćih modnih urednika i stilistom, Sašom Jokom, ALGEBRA APPAREL linija inspirirana je tradicionalnim college stilom slavnih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, MIT-a, Yalea ili Oxforda koji već desetljećima svoje studente uspješno opremaju za budućnost, ali i odijevaju.

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

11.12.2019. komentiraj

Europska svemirska agencija (ESA) zatražila je više novca za financiranje zajedničkih projekata istraživanja svemira i taj će zahtjev 22 zemlje članice morati razmotriti pa odlučiti ima li pokrića ili ipak nije dobar trenutak za dodatne milijarde eura ulaganja u svemirski program.