MWC 2018: Intel radi na 5G PC-ima i mobitelima

MWC 2018: Intel radi na 5G PC-ima i mobitelima

Foto: Antonio Jularić

Intel se nije proslavio na tržištu pametnih telefona i tableta, ali to ne znači da je potpuno odustao od te profitabilne industrije. Naime, priliku vidi u mobilnoj mreži pete generacije (5G) te u partnerstvu sa Spreadtrumom radi na prvom pametnom telefonu za nju, dok bi u partnerstvu s kompanijama kao Lenovo, Dell, HP i Microsoft trebao na tržište donijeti „2u1“ 5G računala. Sve to do sredine sljedeće godine!

Iznimno ambiciozno, mora se priznati, ali strategija je u ovom slučaju jasna, uključiti se na tržište dok je još uvijek mlado pa se etablirati i zadržati što duže. Način na koji će 5G biti implementiran u hibridna računala jest kroz Intel XMMM 8000 komercijalne 5G modeme. I to je praktički sve od detalja, ostatak Intel želi predstaviti na Mobile World Congres (MWC) sajmu u Barceloni sljedećeg tjedna.

A predstavit će se nešto konkretno, prototip "2u1" računala, u kojem će se nalaziti osma generacija Core i5 procesora i 5G modem. Velika stvar, u svakom slučaju i bit će zanimljiv vidjeti koliko je uređaj napredan već sad pa da se može još i bolje zamisliti kako će tek izgledati nakon dodatnih otprilike 15 mjeseci razvoja prije no ugleda police trgovina.

I dok to sve izaziva uzbuđenja, pametni telefon je ipak ono što se čeka. Ne toliko zbog činjenice da se radi o pametnom telefonu već zbog činjenice da je to novi pokušaj Intela da se dokaže na tom tržištu s kojeg je neslavno otišao još 2016.

Dakle, 5G pametni telefon također će imati XMMM 8000 5G modeme, ali i Spreadtrumov aplikacijski procesor. Nažalost, više detalja od toga još uvijek nije dostupno, ali svakako će ih biti mnoštvo nakon što Intel u Barceloni pokaže što ima u rukavu. A očito da ima mnogo toga jer toliko pompoznih najava ne bi stizalo bez razloga. I lijepo je vidjeti da je tako, 5G već i prije službenog komercijalnog pojavljivanja potiče jaka imena da se što prisnije uključe na tržištu.

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.