MWC 2017: Google Assistant stiže na sve uređaje s Android Marshmallow i Nougat

MWC 2017: Google Assistant stiže na sve uređaje s Android Marshmallow i Nougat

Foto: Antonio Jularić

Južnokorejski LG se hvalio da će njihov G6 model imati Google Assistant i time postati prvi pametni telefon s tom mogućnosti na tržištu. Ako se isključi iz priče Googleove Pixel modele i sve Android uređaje s Marshamallow 6.0 operativnim sustavom. Jer, upravo je to Google najavio na Mobile World Congressu u Barceloni.

I nije da LG govori neistinu, bit će prvi, ali već koji dan nakon njih bit će na milijune drugih uređaja s tom mogućnosti, što znači da nije ekskluzivna ili toliko posebna da bi podizala cijenu samog pametnog telefona. I ne samo pametnog telefona jer Google Assistant dolazi i na  Google Home, Android Wear 2.0, Allo, NVIDIA Shield TV i sve Android TV uređaje.

Bit će dostupan u startu za Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadi, Veliku Britaniju i Njemačku, u kojoj će biti prilagođen za njemački jezik, što je bitno za naglasiti. Jednako kao što je bitno za naglasiti da ne treba čekati na proizvođače ili operatere za dobivanje noviteta jer nadopuna stiže direktno u Googleovu aplikaciju (verzija 6.13).

Minimalne specifikacije za preuzimanje Google Assistanta su 1,5GB RAM i zaslon od 720p. I ne smijete biti u Kini jer je zbog politike prema Googleu (zasad) isključena iz ove priče.

Inače, Google Assistant je još u početnoj fazi, ali nudi neke zanimljivosti. Pokreće se uz riječi "OK, Google" i uz njega možete vidjeti raspored letova, dobivati obavijesti o vremenskoj prognozi, kao i obavijesti o svemu što ste planirali. Može kontrolirati rasvjetu u vašem domu, ali samo ako imate Google Home, naravno.

Direktna je ovo konkurencija za Amazonovu Alexu, ali ona ima deset tisuća vještina i trenutno je mnogo koraka ispred... No, ovo je ipak Google i njihov Assistant je napravljen da bi učio - brzo.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.