MWC 2017: Google Assistant stiže na sve uređaje s Android Marshmallow i Nougat

MWC 2017: Google Assistant stiže na sve uređaje s Android Marshmallow i Nougat
Antonio Jularić

Južnokorejski LG se hvalio da će njihov G6 model imati Google Assistant i time postati prvi pametni telefon s tom mogućnosti na tržištu. Ako se isključi iz priče Googleove Pixel modele i sve Android uređaje s Marshamallow 6.0 operativnim sustavom. Jer, upravo je to Google najavio na Mobile World Congressu u Barceloni.

I nije da LG govori neistinu, bit će prvi, ali već koji dan nakon njih bit će na milijune drugih uređaja s tom mogućnosti, što znači da nije ekskluzivna ili toliko posebna da bi podizala cijenu samog pametnog telefona. I ne samo pametnog telefona jer Google Assistant dolazi i na  Google Home, Android Wear 2.0, Allo, NVIDIA Shield TV i sve Android TV uređaje.

Bit će dostupan u startu za Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadi, Veliku Britaniju i Njemačku, u kojoj će biti prilagođen za njemački jezik, što je bitno za naglasiti. Jednako kao što je bitno za naglasiti da ne treba čekati na proizvođače ili operatere za dobivanje noviteta jer nadopuna stiže direktno u Googleovu aplikaciju (verzija 6.13).

Minimalne specifikacije za preuzimanje Google Assistanta su 1,5GB RAM i zaslon od 720p. I ne smijete biti u Kini jer je zbog politike prema Googleu (zasad) isključena iz ove priče.

Inače, Google Assistant je još u početnoj fazi, ali nudi neke zanimljivosti. Pokreće se uz riječi "OK, Google" i uz njega možete vidjeti raspored letova, dobivati obavijesti o vremenskoj prognozi, kao i obavijesti o svemu što ste planirali. Može kontrolirati rasvjetu u vašem domu, ali samo ako imate Google Home, naravno.

Direktna je ovo konkurencija za Amazonovu Alexu, ali ona ima deset tisuća vještina i trenutno je mnogo koraka ispred... No, ovo je ipak Google i njihov Assistant je napravljen da bi učio - brzo.