MWC 2017: Google Assistant stiže na sve uređaje s Android Marshmallow i Nougat

MWC 2017: Google Assistant stiže na sve uređaje s Android Marshmallow i Nougat

Foto: Antonio Jularić

Južnokorejski LG se hvalio da će njihov G6 model imati Google Assistant i time postati prvi pametni telefon s tom mogućnosti na tržištu. Ako se isključi iz priče Googleove Pixel modele i sve Android uređaje s Marshamallow 6.0 operativnim sustavom. Jer, upravo je to Google najavio na Mobile World Congressu u Barceloni.

I nije da LG govori neistinu, bit će prvi, ali već koji dan nakon njih bit će na milijune drugih uređaja s tom mogućnosti, što znači da nije ekskluzivna ili toliko posebna da bi podizala cijenu samog pametnog telefona. I ne samo pametnog telefona jer Google Assistant dolazi i na  Google Home, Android Wear 2.0, Allo, NVIDIA Shield TV i sve Android TV uređaje.

Bit će dostupan u startu za Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadi, Veliku Britaniju i Njemačku, u kojoj će biti prilagođen za njemački jezik, što je bitno za naglasiti. Jednako kao što je bitno za naglasiti da ne treba čekati na proizvođače ili operatere za dobivanje noviteta jer nadopuna stiže direktno u Googleovu aplikaciju (verzija 6.13).

Minimalne specifikacije za preuzimanje Google Assistanta su 1,5GB RAM i zaslon od 720p. I ne smijete biti u Kini jer je zbog politike prema Googleu (zasad) isključena iz ove priče.

Inače, Google Assistant je još u početnoj fazi, ali nudi neke zanimljivosti. Pokreće se uz riječi "OK, Google" i uz njega možete vidjeti raspored letova, dobivati obavijesti o vremenskoj prognozi, kao i obavijesti o svemu što ste planirali. Može kontrolirati rasvjetu u vašem domu, ali samo ako imate Google Home, naravno.

Direktna je ovo konkurencija za Amazonovu Alexu, ali ona ima deset tisuća vještina i trenutno je mnogo koraka ispred... No, ovo je ipak Google i njihov Assistant je napravljen da bi učio - brzo.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.