MWC 2016: Lažni prsti od gline prevarili čitač otiska prstiju

MWC 2016: Lažni prsti od gline prevarili čitač otiska prstiju
Ilustracija / Antonio Jularić

Zanimljivo je u Barceloni, posebice kada naletite na neke tvrtke koje se trude svoju prisutnost uveličati raznim interesantnim pokusima i eksperimentima. Vkansee je kineska tvrtka koja proizvodi čitač otiska prstiju, a na MWC-u je pokazala kako može prevariti smartphone senzor s lažnim prstom koji je napravljen od gline.

Senzori niže rezolucije na pametnim telefonima pokazali su se kao slaba točka prilikom izvođenja ovog trika. Naravno, Vkansee se ponosi svojim skenerom otiska prstiju visoke rezolucije s dpi 2000 tako da ga je teško prevariti, a ova njegova demonstracija pokazuje kako je važno kupovati proizvode, tj. čitače otiska prstiju koji ipak spadaju u višu klasu.

Zanimljivo je kako otisak prstiju ima svoje granice kada je u pitanju provjera autentičnosti, pa zato treba biti vrlo oprezan, posebno kada se radi o ključnim poslovnim podacima. Jason Chaikin, predsjednik Vkansee, primjećuje da sa širenjem mobilnih plaćanja može doći do raznih prijevara kod prosječnih senzora pa stoga treba biti na oprezu.