Mrtva trka između Androida i iOS-a

Mrtva trka između Androida i iOS-a
Fotolia

Novo izvješće pokazuje kako se vodi neizvjesna utrka između Android i iOS sustava, koji su trenutno poprilično izjednačeni. Tvrtka Flurry koja se bavi mobilnom analitikom otkrila je da se broj Android uređaja udvostručio tijekom protekle godine, te je dosegao broj od 564 milijuna uređaja do travnja 2013 godine.

Tvrtka navodi kako se istovremeno vodi više od jedne utrke za udio na mobilnom tržištu . Od kraja 2012 Google operativni sustav je držao pod kontrolom tržište uređaja, međutim, iPhone i iPad korisnici provode više vremena koristeći svoje mobilne uređaje.

Vrijeme koje korisnici provode koristeći aplikacije bilo je gotovo jednako između dva operativna sustava, ali je Apple prešao u lagano vodstvo predstavljanjem treće generacije iPad uređaja. Flurry spekulira kako je fragmentiranje Android softvera i hardvera narušilo njihov aplikacijski sustav stvaranjem prepreka za programere.

Najviše glavobolje programerima zadaju stotine modela uređaja od mnogih proizvođača koji koriste Android sustav. Programeri aplikacija ne samo da moraju osigurati da aplikacije rade savršeno na svim tim modelima uređaja, već se moraju boriti i s činjenicom da mnogi uređaji rade na starim verzijama Android sustava zbog loše riješenog sustava ažuriranja, koji je za iOS puno bolje napravljen.

Apple je uspio pobijediti u utrci vremenskog korištenja uređaja, također je pobijedio kada je u pitanju profit i zainteresiranost programera. Android je uspio pridobiti pozornost tržišta svojim nižim cijenama uređaja, što Apple još uvijek nije uspio postići svojim uređajima.