Mozilla i KaiOS dogovorili partnerstvo

Mozilla i KaiOS dogovorili partnerstvo

Firefox OS, ranije poznat kao Boot2Gecko, bio je Mozillin neuspješan pokušaj ulaska na tržište mobilnih operativnih sustava i projekt je zaustavljen još 2016. No, preuzeo ga je KaiOS te zabilježio solidan uspjeh pa će u daljnjem razvoju ipak doći do partnerstva koje bi moglo donijeti korist objema kompanijama.

Dakle, Mozilla i KaiOS surađivat će kako bi omogućili bolji mobilni operativni sustav. Naravno, tako nešto ne bi bilo moguće da KaiOS nije prepoznao priliku pa nekadašnji Boot2Gecko postavio na klasične mobilne uređaje, čime se udaljio od pametnih telefona, ali i našao korisnike. Njih čak 120 milijuna!

Trenutno se mobilni uređaji s KaiOS koriste u više od stotinu zemalja svijeta, a bez obzira što je riječ o jednostavnim uređajima, KaiStore nudi 400 aplikacija, među kojima su Google Assistant, WhatsApp, YouTube, Facebook i Google Maps. KaiOS je baziran na HTML5 i drugim open source web tehnologijama, podržava 3G/4G LTE, Wi-Fi, GPS i NFC.

Ipak, postoje neka ograničenja i njih bi trebala riješiti Mozilla. Primjerice, starija verzija operativnog sustava nema podršku za TLS 1.3, WebAssembly i Progressive Web Apps (PWA). Taj problem riješit će partnerska Mozilla i sve promjene u mobilnom operativnom sustavu bit će open source.

Uslijedit će cijeli niz promjena, koje se mogu jasno vidjeti OVDJE. Neke značajnije su optimizirane performanse za aplikacije, web stranice i razne usluge, poboljšane internetske brzine, bolja jezična podrška, bolja hardverska podrška, općenito bolje web iskustvo i samim time iskustvo korištenja uređaja...

Ukratko, korisnici će dobiti u "malom paketu" podosta mogućnosti pa njihovi "glupi" telefoni i neće biti baš toliko glupi. Imat će sve što treba. I to za iznimno niske cijene od nekoliko desetaka američkih dolara. Uz trajanje baterije i do tjedan dana, što je iznimna prednost u današnje vrijeme.