Monero je najpopularnija kriptovaluta za krađu kriminalcima

Monero je najpopularnija kriptovaluta za krađu kriminalcima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Monero (XMR) je uvjerljivo najpopularnija kriptovaluta među kriminalcima koji postavljaju malware namijenjen “rudarenju” i prema istraživanju Sergia Patrane i Guillerma Suareza-Tangila sa španjolskog sveučilišta Carlos III de Madrid i britanskog King's College London, čak 4,32 posto monera koji se “rudario” prošle godine, pripao je hakerima.

"Ukupno, bilo je najmanje 2218 napada koji su prikupili 720 tisuća XMR, što odgovara vrijednosti 57 milijuna dolara. No, samo u jednoj je izvučeno 163 tisuće XMR ili 18 milijuna dolara, odnosno, 23 posto svih hakiranih digitalnih novčića", navode dvojica stručnjaka i dodaju da je ukupno milijun malwarea bilo namijenjeno "rudarenju" kriptovaluta.

A u ovoj godini bit će još više napada. Razlog za to leži u činjenici da se teže dolazi do kriptovaluta pa će i napadi morati biti konstantniji i žešći jer u suprotnom hakeri neće ostvariti profit.

Zaključak te vrste donijeli su u Cybersecurity Trends, a on se ne bazira samo na činjenice da se do kriptovaluta teže dolazi nego se bazira na tome kako se uopće do njih dolazi. Naime, da bi se stiglo do profita i "rudarilo" na adekvatan način, potrebna je iznimna računalna snaga i ona se postiže umrežavanjem većeg broja računala ili sustava na mreži. Dakle, u svakom od hakerskih napada stradaju na stotine, tisuće, deseci tisuća pa i stotine tisuća ili milijuni računala. Ništa se s time ne mjeri, bez obzira što konačni rezultat po hakere može biti poražavajuć.

Zbog svega ovoga, tvrde Patrana i Suarez-Tangil, vrijednost monera pala je na svega 40 do 45 dolara, dok je u siječnju prošle godine bila na 474 dolara. Dakle, vrijeme je da se nešto promijeni po pitanju sigurnosti jer ovako teško može ići dalje, svaki napad naruši vrijednost određene kriptovalute, ali i naruši povjerenje u njih, što je zapravo još gore...

Još iz kategorije

Hrvatske inovacije predstavljene u Europskom parlamentu

Hrvatske inovacije predstavljene u Europskom parlamentu

19.04.2019. komentiraj

Ovoga tjedna u Europskom parlamentu predstavljena je izložba „Hrvatske inovacije - vizionari koji su oblikovali Europu“ u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, a koju je otvorila potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala.

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.