Monero je najpopularnija kriptovaluta za krađu kriminalcima

Monero je najpopularnija kriptovaluta za krađu kriminalcima
Ilustracija / Antonio Jularić

Monero (XMR) je uvjerljivo najpopularnija kriptovaluta među kriminalcima koji postavljaju malware namijenjen “rudarenju“ i prema istraživanju Sergia Patrane i Guillerma Suareza-Tangila sa španjolskog sveučilišta Carlos III de Madrid i britanskog King's College London, čak 4,32 posto monera koji se “rudario“ prošle godine, pripao je hakerima.

"Ukupno, bilo je najmanje 2218 napada koji su prikupili 720 tisuća XMR, što odgovara vrijednosti 57 milijuna dolara. No, samo u jednoj je izvučeno 163 tisuće XMR ili 18 milijuna dolara, odnosno, 23 posto svih hakiranih digitalnih novčića", navode dvojica stručnjaka i dodaju da je ukupno milijun malwarea bilo namijenjeno "rudarenju" kriptovaluta.

A u ovoj godini bit će još više napada. Razlog za to leži u činjenici da se teže dolazi do kriptovaluta pa će i napadi morati biti konstantniji i žešći jer u suprotnom hakeri neće ostvariti profit.

Zaključak te vrste donijeli su u Cybersecurity Trends, a on se ne bazira samo na činjenice da se do kriptovaluta teže dolazi nego se bazira na tome kako se uopće do njih dolazi. Naime, da bi se stiglo do profita i "rudarilo" na adekvatan način, potrebna je iznimna računalna snaga i ona se postiže umrežavanjem većeg broja računala ili sustava na mreži. Dakle, u svakom od hakerskih napada stradaju na stotine, tisuće, deseci tisuća pa i stotine tisuća ili milijuni računala. Ništa se s time ne mjeri, bez obzira što konačni rezultat po hakere može biti poražavajuć.

Zbog svega ovoga, tvrde Patrana i Suarez-Tangil, vrijednost monera pala je na svega 40 do 45 dolara, dok je u siječnju prošle godine bila na 474 dolara. Dakle, vrijeme je da se nešto promijeni po pitanju sigurnosti jer ovako teško može ići dalje, svaki napad naruši vrijednost određene kriptovalute, ali i naruši povjerenje u njih, što je zapravo još gore...