Monero je najpopularnija kriptovaluta za krađu kriminalcima

Monero je najpopularnija kriptovaluta za krađu kriminalcima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Monero (XMR) je uvjerljivo najpopularnija kriptovaluta među kriminalcima koji postavljaju malware namijenjen “rudarenju” i prema istraživanju Sergia Patrane i Guillerma Suareza-Tangila sa španjolskog sveučilišta Carlos III de Madrid i britanskog King's College London, čak 4,32 posto monera koji se “rudario” prošle godine, pripao je hakerima.

"Ukupno, bilo je najmanje 2218 napada koji su prikupili 720 tisuća XMR, što odgovara vrijednosti 57 milijuna dolara. No, samo u jednoj je izvučeno 163 tisuće XMR ili 18 milijuna dolara, odnosno, 23 posto svih hakiranih digitalnih novčića", navode dvojica stručnjaka i dodaju da je ukupno milijun malwarea bilo namijenjeno "rudarenju" kriptovaluta.

A u ovoj godini bit će još više napada. Razlog za to leži u činjenici da se teže dolazi do kriptovaluta pa će i napadi morati biti konstantniji i žešći jer u suprotnom hakeri neće ostvariti profit.

Zaključak te vrste donijeli su u Cybersecurity Trends, a on se ne bazira samo na činjenice da se do kriptovaluta teže dolazi nego se bazira na tome kako se uopće do njih dolazi. Naime, da bi se stiglo do profita i "rudarilo" na adekvatan način, potrebna je iznimna računalna snaga i ona se postiže umrežavanjem većeg broja računala ili sustava na mreži. Dakle, u svakom od hakerskih napada stradaju na stotine, tisuće, deseci tisuća pa i stotine tisuća ili milijuni računala. Ništa se s time ne mjeri, bez obzira što konačni rezultat po hakere može biti poražavajuć.

Zbog svega ovoga, tvrde Patrana i Suarez-Tangil, vrijednost monera pala je na svega 40 do 45 dolara, dok je u siječnju prošle godine bila na 474 dolara. Dakle, vrijeme je da se nešto promijeni po pitanju sigurnosti jer ovako teško može ići dalje, svaki napad naruši vrijednost određene kriptovalute, ali i naruši povjerenje u njih, što je zapravo još gore...

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.