Moguć pad cijena tableta

Moguć pad cijena tableta

Foto: Fotolia

Čini se da prvi jeftiniji tablet oni cjenovno ispod ispod 100$ dolara nisu baš tako daleko, te da će Amazonovi, Asusovi i Googleovi proizvodi morati krenuti u jaču kampanju. U krugovima analitičara šuška se da proizvođači sve više koriste plastična postolja kako bi smanjili cijene.

Priliko nedavne posjete sajmu CeBIT u Hannoveru, najvećem svjetskom sajmu ICT-a, pokazalo se da je već moguće nabaviti tablete čija je cijena mnogo ispod 100 dolara, ali nažalost riječ je o kineskim proizvođačima ponekad i upitne kvalitete. Pritom treba napomenuti kako je riječ o cijenama koje vrijede samo ako se nabave uređaji u količinama od 3000 komada i više.

Plastična postolja za entry- level tablete trebala bi se usvojiti u  narednoj godini s ciljem smanjenja troškova proizvodnje i maloprodajne cijene, procjenjuju neki analitičari. Ipak, cijene nekih tableta mogu se spustiti na samo oko 99 američkih dolara te će se tek u drugoj polovici godine stvoriti mogućnost za smanjenje troškova zbog primjene plastičnih postolja.
Ovu vijest su  zasigurno objeručke dočekali proračuni Android tablet proizvođača, koji su se tijekom prošle godine jedva natjecali s Amazon Kindle Fireom po cijeni od 159 dolara i Google Nexus 7 po cijeni od 199 dolara.
Amazon i Google su bili u mogućnosti naplatiti manje za hardver, jer zarađuju značajne marže od prodaje digitalnih sadržaja, što jednostavno nije bilo po volji  Aceru, Asusu, Archosu, Samsungu, Sonyu i Toshibi.
Međutim, nedavna izvješća sugeriraju da se troškovi hardvera kod tableta neće moći značajno sniziti, a Amazon otkriva da je 99 dolara za Kindle Fire previše jeftino, čak i za njih. Izjavili su da su već na najnižoj mogućoj cijeni za svoj hardver.

Naravno veliki proizvođači poput Samsunga i poglavito Applea neće ciljati samo jeftini segment tableta nego i premium, tako da je sigurno da će na tržištu bti za svakoga ponešto i skupih i jeftinih tableta i treba onda procijeniti što vam se najviše isplati uzimajući u obzir omjer kvalitete i cijene.

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.