Moderan Standby na računalima podrazumjeva neometanje korisnika tijekom Windows Updatea

Moderan Standby na računalima podrazumjeva neometanje korisnika tijekom Windows Updatea

Napredniji korisnici Windows operativnog sustava često traže načine kako imati kontrolu nad ažuriranjima, što znači da ne žele nikakva ometanja u tom smislu. Napokon, uz Modern Standby (S0) tako nešto i dobivaju. Barem u smislu izbjegavanja ometanja, što je korisno ne samo naprednim korisnicima.

Ne samo da uz takav način rada ne postoje ometanja izazvana ažuriranjima nego je moguće obavljati zadatke u pozadini dok ste u modu održavanja (eng. maintenance mode). Također, potrebno je naglasiti da je Modern Standvy drugačiji od klasičnog "sleepa" (S3).

Ipak, potrebno je naglasiti da ovu mogućnost korisnici dobivaju s novijim hardverom (Intelov, u prvom redu), kao i isključivo s Windows 10 i Windows 11. U svojoj teoriji, to je stanje u kojem računalo dobiva potrebna ažuriranja uz minimalnu moguću potrošnju energije, a da pritom ostaje povezano na mrežu.

Ideja koju je Intel ovdje kreirao jest ponuditi svojevrsno "mobilno iskustvo" za korisnike računala, tako da ne moraju trošiti energiju računala ni u kojem trenutku, a da ono bude konstantno uključeno. Odnosno, da dobivaju sve potrebne obavijesti i ažuriranja, čak i kad ga oni direktno ne koriste.

Provjera ima li računalo omogućen Modern Standby obavlja se jednostavno. Potrebno je ući u Command Prompt i potom upisati C:\\WINDOWS\\system32>powercfg /a. Time će se izlistati sve mogućnosti, od S0 do S3 i uz njih će pisati jesu li podržane ili ne na uređaju.

Ukratko, glavna stavka je da se ne gubi vrijeme ili posao koji se obavlja zbog ažuriranja, prvenstveno jer se sve pohranjuje "u koraku". Veći je problem kako prepoznati uređaje koji imaju Modern Standby, s obzirom da to najčešće nije navedeno.

Treba se koncentrirati na Intel i njegove procesore 11. i 12. generacije, oni bi trebali imati ovu mogućnost. Da se osigurate, unaprijed pri kupovini naglasite da vam je to bitno i neće se dogoditi neugodna iznenađenja.