Mobiteli nas čine grbavima

Mobiteli nas čine grbavima
DepositPhotos

Pametni telefoni ipak ostavljaju posljedice na ljudima, i to u vidu rogova! Upravo tako, na stražnjoj strani glave pretežno mladim ljudima izbijaju izbočine dugačke deset i više milimetara, zbog toga što prečesto drže glavu prema dolje pa težište prebacuju prednje mišiće, koji su preopterećeni pa je kao posljedica došlo do ovog medicinskog fenomena.

Koji nije ne poznat, o njemu se pričalo još u 19. stoljeću, a posljednjih desetljeća je sve učestalijih kod mladih, čije se tijelo nije još do kraja razvilo. Konkretnije, doktor David Shahar i profesor Mark Sayers s australskog Sveučilišta Sunshine Coast dokazali su sve ovo još 2016. godine, ali u centru su pažnje ponovno nakon što je BBC objavio tekst koji se bavi utjecajem tehnologije na ljudsko tijelo.

Ukratko, dvojica stručnjaka su napravili istraživanje rendgenskim snimanjem 218 osoba između 18 i 30 godina te potvrdili da 41 posto njih ima izbočine na stražnjem predjelu glave, dugačke između deset i 30 milimetara. Uzrok takvog stanja je pogrbljeno držanje, koje je iznimno često u današnje vrijeme zbog pametnih telefona, tableta, pa čak i pametnih satova.

Korištenje svih njih zahtijeva pogled prema dolje, a to znači da je glava pod konstantnim opterećenjem, kojem se trebalo nekako prilagoditi i tijelo je pronašlo način kroz "stvaranje" specifičnih "rogova" na stražnjem dijelu glave, odmah iznad vrata, odnosno, na dijelu gdje počinje kralježnica. Svaka osoba može ih sama opipati, ukoliko ih ima, odnosno, može ih se vidjeti ukoliko je osoba s njima ošišana na ćelavo.

Srećom, problem se može jednostavno riješiti pa samim time nije toliko alarmantan, ali svakako je zanimljivo kako tijelo odgovara na situacije u kojima nije u ugodnom položaju, što pogled prema dolje u vremenski preopsežnoj mjeri svakako jest. U engleskom jeziku čak postoji dijagnoza, koja je opisana kao vrsta koštane deformacije poznatije kao "enthesophyte".